Koliko puta ste se uplašile neželjene trudnoće: Znate li sve o piluli za ‘dan poslije’?!

Za vrijeme ovulacije jajnik izbacuje jajnu ćeliju, koja može biti oplođena u slijedeća 24 sata. Ona živi 24 sata, dok spermiji žive do tri dana. Ta četiri dana su jedino vrijeme u mjesecu kada žena može zanijeti

kon1

Koliko puta ste se našle u situaciji da strahujete od neželjenje trudnoće, a niste imale koga da pitate šta učiniti? Medicina je našla rješenje i ponudila Plan B. Hitna kontracepcijska tableta često se naziva i “pilula za dan poslije”, uzima se nakon nezaštićenog spolnog odnosa u vrijeme ovulacije, najčešće zbog straha od neželjene trudnoće.

Tableta u sebi sadrži veliku količinu hormona i nikako se ne smije uzimati olako. Ona predstavlja nešto jače kontraceptivne pilule koje zaustavljaju ovulaciju ili je odlažu i sprečavaju da se eventualno oplođena jajna ćelija razvija u materici.

Za vrijeme ovulacije jajnik izbacuje jajnu ćeliju, koja može biti oplođena u slijedeća 24 sata. Ona živi 24 sata, dok spermiji žive do tri dana. Ta četiri dana su jedino vrijeme u mjesecu kada žena može zanijeti.

Redovan ciklus uključuje ovulaciju 14 dana prije slijedećeg krvarenja. Redovan ciklus je 28 dana. Računajte svoj ciklus kako bi znale kada vam jajnici stvaraju jajne ćelije.

Na koji način hitna kontracepcija spriječava trudnoću, u kojim slučajevima hitna kontracepcija ne djeluje, kako se koristi hitna kontracepcija, i mnoga druga pitanja magazin Azra razgovarao je sa doktoricom Majom Šlaković, specijalistom ginekologije i akušerstva.

– Hitna kontracepcija ili pilula za dan poslije (ulipristalacetat) odgađa ili spriječava porast luteinizirajućeg hormona (LH), te time mijenja aktivnost progesterona koji je potreban da dođe do ovulacije. Time se ovulacija ne spriječava nego se odgađa za 2-3 dana.

Kako se koristi hitna kontracepcija, i u kojim slučajevima ne djeluje?

– Koristi se oralno, i potrebno je popiti u što kraćem roku nakon nezaštićenog odnosa kada je njeno dejstvo najefikasnije, najbolje u prvih 24 sata. Ova kontracepcija ne djeluje ukoliko se uzme neposredno prije ovulacije, dakle ne može spriječiti već započetu ovulaciju, ili ako se uzme nakon ovulacije. Pošto ova pilula nije abortivno sredstvo ona neće dovesti do pobačaja početne trudnoće. Pilula nema uticaja na ovulaciju koja se već desila.

Što ako je korištena druga metoda kontracepcije, je li i tad potrebno uzimati hitnu kontracepciju?

– Sve ovisi o pouzdanosti drugih metoda kontracepcije. Ako je korištena neka od nepouzdanih metoda (kondom, prekinuti odnos) potrebno je uzeti hitnu kontracepciju. Ne treba je kombinirati uz kontracepcijske pilule koje sadrže levenorgestrel. Ukoliko je korištena neka od pouzdanih metoda (intrauterini uložak, pilule) hitnu kontracepciju nije potrebno uzeti, osim u slučaju da se zaboravilo uzeti pilulu dva dana, i slično.

Koje žene ne smiju uzimati hitnu kontracepciju?

– Žene koje imalu alergiju na ulipristalacetat ili bilo koji drugi sastojak pilule ne bi smjela uzimati ovaj lijek. Žene koje boluju od nekih težih bolesti (astma, oštećenje jetre itd.) trebaju se posavjetovati s doktorom prije uzimanja hitne kontracepcije. Djevojke u adolescentnoj dobi takođe smiju uzimati hitnu kontracepciju.

Koje su nuspojave uzimanja hitne kontracepcije?

– Najčešće nus pojave su mučnina, bol u stomaku, povraćanje, glavobolja, bol u mišićima, proljev, neredovito vaginalno krvarenje, osip. Sve ove pojave neophodno je prijaviti svom doktoru. Prva menstruacija nakon uzimanja hitne kontracepcije trebala bi doći prema uobičajenom ritmu. Važno je napomenuti da ovo nije poželjna metoda kontracepcije i ne smije se zloupotrijebiti. Nema dokaza da će ova pilula utjecati na postojeću trudnoću.

Koliko često je tokom godine dozvoljeno koristiti hitnu kontracepciju, i šta ako se uzme u većoj količini nego što je dozvoljeno?

– Za sada nema prijavljenih podataka o štetnim efektima lijeka ukoliko je uzet u dozi većoj od preporučene. Ovo nije kontracepcija izbora za duge staze, te je potrebno sa svojim ginekologom porazgovarati o najboljoj kontracepciji za Vas, što je vrlo individualno.

Izvor: azra.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti