Lijeku je istekao rok, a vi ste ga ipak popili. I šta sad?

Nezgodna situacija sa kojom su se mnogi od nas suočili barem jednom! Sigurno ste se zapitali šta rok trajanja na tabletama uopšte znači, odnosno da li one nakon isteka roka prestaju da djeluju ili mogu da vam ugroze zdravlje?

l1

Po zakonu, proizvođači lijekova imaju obavezu da na svoje proizvode odštampaju datum roka trajanja.

Taj datum zapravo predstavlja datum do kada proizvođač garantuje da su lijekovi bezbjedni i da djeluju u svom punom potencijalu.

Zapravo postoji veoma malo naučnih dokaza da bi lijek kojem je istekao rok trajanja mogao da bude toksičan i da vam ugrozi zdravlje, kao što bi to mogle namirnice sa isteklim rokom trajanja.

Lijek uglavnom samo postaje manje djelotvoran nakon isteka roka trajanja, ali još uvijek se ne zna koliko se tačno smanjuje djelotvornost kada prođe neko vrijeme od isteka roka.

Ipak, trebalo bi da budete oprezni jer je datum isteka roka na nekim lijekovima važniji nego na nekim drugim.

Insulin i nitroglicerin su poznati po tome što brzo gube svoju djelotvornost i zato ih nikako ne bi trebalo konzumirati nakon isteka roka.

Osim toga, antibiotike u tečnom stanju takođe ne bi trebalo konzumirati nakon isteka roka trajanja jer nisu tako stabilni kao oni u pilulama, kao ni neke injekcije.

l2

Norepinefrin, na primjer, koji se koristi u kontrolisanju visokog krvnog pritiska, trebalo bi da bacite ako primjetite bilo kakvu promjenu boje, dodaje doktorka.

Imajte na umu da je važno i za šta je koji lijek.

Ako pijete lijek koji spriječava stvaranje krvnih ugrušaka ili neki lijek protiv napada, veoma je važno da tom lijeku nije istekao rok trajanja, kako bi djelovao u svom punom potencijalu.

Dakle, budite mirni u tom smislu, ali ipak je pametno da uvijek provjerite rok trajanja lijeka prije nego što ga popijete jer se sa lijekovima svakako ne treba igrati.

Izvor: ddl.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti