Kako otklještiti uklješteni živac u lumbalnom dijelu (IŠIJAS): 2 jednostavna načina za oslobađanje od bola

Kada međupršljenski disk, uslijed protruzije, vrši pritisak na nerv, dolazi do bola koji se pruža niz nogu.

Ovo stanje je poznato kao išijas.

isi

Išijas se odnosi na bol koji se javlja na putu išijadičnog nerva – koji se grana od donjeg dijela leđa kroz kukove i zadnjicu, i spušta se niz svaku nogu. Bilo kakvo narušavanje prostora, gdje nerv prolazi, može rezultirati uklještenjem.

isi1

Lumbalni bol se širi duž natkoljenice ispod koljena u list ili/i u stopalo. Bol je jak, neprekidan, u vidu pečenja, sa utrnulošću noge, što otežava pokrete. Najčešće se bol širi u jednu nogu, i jači je od bola u lumbalnom dijelu. Bol se pojačava noću, poslije dužeg stajanja, sjedenja, kihanja, kašljanja i naprezanja.

Tradicionalno liječenje išijasa se najprije sprovodi upotrebom odgovarajućih lijekova koje preporučuje ljekar. Ali, bolje je ne ograničavati se samo na korištenje lijekova protiv bolova. Ako za vrijeme liječenja radite jednostavne vježbe za istezanje mišića, u kratkom vremenu ćete zaboraviti na bol.

Vježbe kod uklještenja išijadičnog nerva (išijasa):

Vježbe za istezanje mogu biti od velike koristi jer pomažu smirenju upale, i samim tim, ublažavanju bola. Naravno, ispočetka neće biti lako, zato se vježbe  izvode polako, povećavajući istezanje na izdahu.

Lezite na ravnu površinu, savijte nogu u kojoj osjećate bol i lagano je povucite ka ramenu. Kada osjetite istezanje, pokušajte zadržati nogu u takvom položaju 30 sekundi. Ispravite nogu, odmorite se malo, i uradite ovu vježbu još dva puta.

isi2

Opet, u ležećem položaju, savijte noge u koljenima i polako ih povucite  ka grudima, ne odvajajući zadnjicu od poda. Prekrstite noge, kao što je pokazano na slici, i uhvativši rukama zdravu nogu, povucite je.

Zadržite noge u ovakvom položaju još 30 sekundi, pustite ih, i vratite se u prvobitni položaj. Uradite ovu vježbu, takođe, dva puta.

isi3

Izvodeći ove vježbe istezanja, stimulišete cirkulaciju krvi, eliminišući stagnaciju u mišićima, samim tim ubrzavate svoj oporavak.

Izvor: uspesnazena.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti