Samo puhnite u PALAC i rješićete jedan ogroman problem koji vas muči u životu

Koliko god da djeluju šašavo, neke jednostavne tehnike vam stvarno mogu mnogo pomoći u životu

Ljudsko tijelo je predmet mnogobrojnih istraživanja koja nas uvijek iznenade svojim rezultatima, a posebno su zanimljive veze između dijelova tijela koji nam izgledaju sasvim nepovezano. Ali sam organizam je čudan mehanizam.

Logično je, na primjer, to što bolove u grlu možete eliminisati češanjem uha. Tako piše časopis Men’s Health, a medicina kaže i da se u uhu nalaze brojni završeci živaca kojima se stimulišu rad i funkcija vrata, pa i grčevi u mišićima. Ili da živce možete smiriti i stres ublažiti kada se umijete hladnom vodom.

Time organizam podstičete da bolje iskorištava raspoloživi kiseonik i doprema ga do svih dijelova tijela. Ljekari kažu da pomaže čak i da popijete čašu hladne vode.

palac2

Ali postoji jedan jednostavan i koristan trik koji će vas za dvije sekunde osloboditi uzbuđenja, treme i napetosti, a djeluje pomalo luckasto.

Spremate se za neki javni nastup, razgovor sa šefom ili ste završili važan sastanak i ne možete da prestanete da mislite o tome? Kada puhnete u svoj palac, vaše srce počeće da kuca sporije, a krv će mirnije cirkulisati vašim tijelom.

Ova tehnika stimuliše rad vagusa, dva ekspanzivna živca u tijelu od kojih se svaki proteže s jedne strane tijela, kreću se od moždanog tkiva prema vratu i nastavljaju u grudi i abdomen, kažu stručnjaci Majo klinike. Stimulacijom vagusa usporavamo rad srca što smanjuje osjećaj stresa.

palac3

Stavite palac u usta (kao beba kad sisa palac), okružite ga što jače usnama kako biste stvorili vakuum i jako dunite. Tako stvarate pojačan pritisak unutar abdomena i grudi što stimuliše vagus, koji na taj način usporava otkucaje srca zato što pokušavate da izdahnete kroz blokirani disajni put.

Probajte, ne košta ništa, a donosi tako potreban mir.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti