Da li je razriješena hiljadugodišnja misterija? Drevni LABIRINT, navodno, pronađen u Egiptu

Opisujući način kako je labirint vjerovatno izgledao vijekovima prije, jedan je istraživač tvrdio da je otkriće građevine “potisnuto”.

Arheolozi u Egiptu otkrili su ruševine koje su navodno prije više od hiljadu godina mogle biti “osnova kompleksa zgrada s galerijama i dvorištima”, koje je legendarni drevni grčki istoričar Herodot opisao kao labirint, prenosi Daily Express.

Kao što novine napominju, otkriće je napravljeno u blizini takozvane Crne piramide, oko 90 kilometara južno od Kaira, s tim da je “temelje” prvi pronašao egiptolog Flinders Petrie još u 19. vijeku.

Premda se u početku teoretisalo da je građevina srušena za vrijeme vladavine Ptolomeja II, ekspedicija Mathana je 2008. godine pronašla iznenađujuće otkriće ispod pijeska, što je navelo istraživača Bena Van Kerkwyja na izjavu kako je pronađen “veliki izgubljeni labirint drevnog Egipta” te da se” vrlo rijetko događa da drevne tajne budu u cijelosti odgonetnute i riješene”.

“Ovo je bila ogromna i mitska građevina, za koju su neki rekli da je nadmašila dostignuća piramida, ogroman niz od hiljada podzemnih dvorana, hramova i komora, koji daleko nadilaze sva dosad poznata nalazišta egipatskih hramova”, rekao je Van Kerkwyk, opisujući izvorni izgled labirinta. “Tu su strukturu prvi put posjetili i njoj su svjedočili veliki istoričari u prošlosti, ali u konačnom bila je izgubljena u pijesku pustinje, dok je njezina fizička prisutnost ostala nepoznata više od 2000 godina”.

Takođe je tvrdio da je otkriće navodno “potisnuto”, te da se “nevjerovatan potencijal ovog mjesta polako i neopozivo uništava zbog neaktivnosti vlasti, te zbog vodenih nakupina, koje se na tom području povećavaju”.

“Iako je ova ekspedicija provedena uz punu saradnju i dopuštenje Vrhovnog vijeća za starine, službeni rezultati i zaključak ove legitimne naučne studije nikada nisu objavljeni”, komentarisao je Van Kerkwyk.

Izvor: logicno.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti