ARKAIM, GRAD SVASTIKE: Drevno arijsko naselje u Rusiji

Indoiranski narodi tokom 2. hiljade g. pr. n. e. su živjeli na području Srednjoazijske stepe.

Lokacija kojoj mediji već tepaju kao ‘ruskom Stonehengeu’ nalazi se u južnom Uralu u pokrajini Čeljabinsk kod kazahstanske granice. Rusija se već mogla pohvaliti Manpupuner kamenom formacijom u saveznoj državi Komi i ovo je samo nastavak priče. Pretpostavlja se kako se radi o drevnom naselju s zaštitnom potporom dvaju kamenih kružnih zidina, prenosi Mysterious Universe.

Dvije velike kružnice sadrže i ulicu uz središnji trg. Nalazište je otkriveno 1987. iako postoje dokazi kako je proučavano i daleko ranije, s tim da se pretpostavlja kako je izgrađeno prije otprilike 5.000 godina. Mediji su ga prozvali ‘Gradom svastike’ i ‘Mandalom’ jer je upravo ovaj drevni znak integrisan u geometriju. To niti ne čudi s obzirom da se pretpostavlja kako su sve izgradili Arijci, odnosno Sintašta kultura.

Arheolozi funkciju građevina pripisuju astroarheološkom značaju, te su je iz tog razloga i imenovali opservatorijem. Kako su sve već i povezali s praćenjem osamnaest nebeskih objekata uz proučavanje trideset referentnih tačaka, Arkaim se može nazvati i sofisticiranim istraživačkim centrom drevnih naroda.

Više pogledajte u kratkom video prilogu.

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti