BELGIJSKO SJEVERNO MORE: Potopljeni ratni brod iz Drugog svjetskog rata u more ispušta otrovne hemikalije (VIDEO)

Olupina iz Drugog svjetskog rata ispušta opasne hemikalije u Sjeverno more, što ukazuje na to da bi se s morskog dna trebali što prije ukloniti i drugi potopljeni ratni brodovi.

Brod njemačke ratne mornarice V-1302 John Mahn 1942. potopili su britanski bombarderi. Od tada se nalazi 30 metara ispod površine belgijskog Sjevernog mora.

Opasne hemikalije

Mikrobiologinja Josefien Van Landuyt sa Univerziteta Ghent u Belgiji i njene kolege analizirali su uzorke iz čeličnog trupa broda i okolnog okeanskog dna te pronašli tragove arsena, eksploziva i teških metala, poput nikla i bakra. Tim je takođe pronašao grupu hemikalija (policiklički aromatski ugljikovodici, PAH) koja se prirodno nalazi u fosilnim gorivima.

“Otkrili smo da raste koncentracija PAH-a kako se približavate brodu, posebno kod skladišta s ugljem”, rekla je Van Landuyt, a prenosi New Scientist.

“Ako se brodovi ne uklone, olupine bi mogle decenijama nastaviti zagađivati morsko dno”

Ove hemikalije mijenjaju mikrobiom u neposrednoj blizini broda. Van Landuyt navodi da je zagađenje koje uzrokuje V-1302 John Mahn relativno malo, zbog čega olupina i dalje ima funkciju vještačkog grebena i ribljeg rodilišta.

No upozorava da bi hiljade drugih potopljenih brodova i aviona iz tog razdoblja mogle ispuštati veće količine otrovnih materijala u Sjeverno more, pogotovo zato što se ne zna puno o tome šta su prevozili, koliko su oružja imali i gdje se sada tačno nalaze.

“Ako se brodovi ne uklone, olupine bi mogle decenijama nastaviti zagađivati morsko dno. U slučaju elektronike ili PAH-a, to će dugo trajati. Trebaju decenije da se razgradi PAH na morskome dnu”​​, rekao je biohemičar Andrew Turner sa Univerziteta Plymouth.

Izvor: 6yka.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti