Partizanke kakve do sada niste vidjeli (FOTO)

Početkom ustanka i u vrijeme osnivanja prvih organa narodne vlasti, žene su se uključivale u široki narodni front.

Širom zemlje osnivane su razne organizacije žena ciljevi kojih su bili isti: oslobođenje zemlje od okupatora i borba za ravnopravni položaj žena u društvu. One su se masovno priključivale NOP-u kao borci, vojni i politički rukovodioci, doktorice, bolničarke, a posebno kao aktivne sudionice u zaleđu fronta (…) Žene su žrtvovale svoje mlade živote, svjesne da je put do ciljeva NOB-a moguće ostvariti samo bespoštednom borbom s nosiocima najstrašnije ideologije u istoriji naših naroda – fašizma.

Partizanka u Slavoniji

Kristina i Marija, žene borci Prve primorske čete, Poljice na ostrvu Braču 1942. godine

Grupa žena boraca u vrijeme formiranja 3. prekomorske brigade, Gravina, Italija, 8. mart 1944. godine

Žene borci XII. brigade 1943. godine

Nije se rijetko dešavalo da su borci poslije napornih pokreta i borbi padali od umora, a partizanke nastavljale obavljati razne “domaćinske poslove”. Samo spretne ženske ruke mogle su pomoći borcima u brizi za lakše ranjenike i bolesnike, te u izvršavanju mnogobrojnih „neborbenih poslova“. U kulturno-zabavnom životu svojih jedinica partizanke su bile nezamjenjive sudionice. Kao odlične pjevačice, recitatorke i glumice sudjelovale su u umjetničkim programima priredaba organizovanih za borce i narod.

Partizanke

Mlada dalmatinska partizanka iz Sutivana 1943. godine

Slavonska partizanka, komesar jedne čete 1945. godine

(…) O značajnom učešću žena svjedoče i podaci da je u NOB-u u Hrvatskoj s puškom u ruci sudjelovalo 43.660 žena, da je živote položilo 4.579 žena, da je 40.150 žena stradalo kao žrtve fašističkog terora, ali je od 290 proglašenih narodnih heroja samo 18 žena, od kojih su njih 14 položile svoje živote u NOB-u …

Slava im!

Izvor: xxzmagazin.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti