Arheolozi otkrili “vrampirski grob”: Djecu su sahranjivali s kamenjem u ustima da se ne bi “povampirila”

Na stotinjak kilometara sjeverno od Rima pronađeni su ostaci desetogodišnjeg djeteta iz doba drevnog Rima. Stručnjaci smatraju da je dijete preminulo od neke epidemije u tom kraju, pošto su pronašli i kamen zaglavljen između vilica skeleta.

Nalaz je veoma sličan pronađenom grobu iz Venecije koji datira iz 16. vijeka u kojem su arheolozi pronašli tijelo odrasle žene sa ciglom u ustima. Naime, radi se o tome da je to bila česta praksa u drevnom Rimu, antičkoj Britaniji i u renesansnoj Evropi, kako bi oni koji su preživjeli epidemiju “bili sigurni” da preminuli neće ustati iz groba i nastaviti da širi bolest.

Nedavno otkriće sjeverno od Londona svjedoči da je riječ o potpuno izvornom antičkom običaju. Tamo je pronađen grob iz trećeg, ili četvrtog vijeka sa ostacima muškarca kome je neko uklonio jezik i na tom mjestu stavio kamen.

“To je vrlo neobičan posmrtni običaj koji se u različitim varijantama može zateći u različitim kulturama, posebno u rimskom svijetu, i svjedoči o strahu da bi pokojnik mogao da ustane iz groba i da proširi bolest među živima”, kaže Jordan Wilson za Washington Post, bioarheolog koji je učestvovao u proučavanju nalazišta.

Grob pokojnog djeteta arheolozi su pronašli na lokalnom “Groblju djece”, kod napuštene rimske vile koja je sredinom 5. vijeka pretvorena u mjesto za sahrane najmlađih.

Desetogodišnje dijete je pronađeno odmah pored trogodišnjeg djeteta. Ovom mališanu ruke i noge su bile pritisnute kamenjem, što jako nalikuje na još jedan način kojim su mještani htjeli da se zaštite da pokojnik neće ustati iz groba.

Rimsko carstvo je imalo stalne izvore određenih bolesti koje su zagađivale hranu i vodu. Malarija je bila direktna posljedica močvarnih područja blizu naseljenih mjesta.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti