Pristalice Tita i jugonostalgičari obilježili Dan mladosti (FOTO)

Pristalice doživotnog jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita obilježili su Dan mladosti u Beogradu i u Titovom rodnom selu Kumrovec, čime su podsjetili na nekada važan praznik u bivšoj SFRJ

U Beogradu i Kumrovcu su održani skupovi kojima je obilježen Dan mladosti, nekadašnji praznik koji se raznim događajima slavio širom bivše Jugoslavije. Istog se dana slavio i Titov rođendan.

Tim povodom je Muzej Jugoslavije u Beogradu omogućio besplatan ulaz i organizovao poseban program posvećen Danu mladih – puštala se muzika iz jugoslovenskog doba, napravljena je radionica za djecu i nova izložbena postavka u Kući cvijeća.

Izložba doprinosi “boljem razumijevanju kompleksnosti socijalističke Jugoslavije, uloge Josipa Broza Tita u njoj, kao i naslijeđa koje nam je ostalo”, objavljeno je na internet stranici Muzeja.

Obilježavanje Dana mladosti u Kumrovcu, Hrvatska. Foto: Ivica Hrastović.

Dan mladosti u Kumrovcu je obilježen polaganjem vijenaca ispred Titovog spomenika. Na ovom su skupu prisustvovali predstavnici lokalnih vlasti, udruženja “Josip Broz Tito” i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA).

“Tito je imao poseban odnos prema mladima, prije svega jer su mladi iznijeli teret Narodnooslobodilačke borbe i iznijeli revoluciju na svojim leđima”, rekao je Franjo Habulin, predsjednik SABA-e.

Posjetioci čekaju da uđu u Muzej Jugoslavije u Beogradu gdje je obilježen Dan mladosti. Foto: EPA-EFE/Andrej Čukić.

Neki su mediji objavili da je, iako skup nije bio najavljen, Kumrovec posjetilo oko 1.000 ljudi.

U nekadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji, Dan mladosti se obilježavao i nošenjem štafete koja je prolazila kroz Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju.

Kuća cvijeća u Muzeju Jugoslavije u Beogradu. Foto: EPA-EFE/Andrej Čukić.

Štafeta se 25. maja u Beogradu spektakularnom svečanošću na fudbalskom stadionu Jugoslovenske narodne armije, uručivala Titu uz simboličnu rođendansku poruku mladih iz čitave zemlje.

Izvor: balkaninsight.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti