NAJSUROVIJA KRALJICA SVIH VREMENA: Zvali su je “ženski Kaligula” i bila je odgovorna za smrt miliona!

Istoričari se jednoglasno slažu da je kraljica Ranavalona bez sumnje najokrutnija vladarka Madagaskara u istoriji … a vjerovatno i šire!

Kada je bila djevojčica, Ranavalonin otac, inače prost čovjek, spriječio je atentat na kraljevog brata. Kao nagradu za plemenito djelo kralj Andrianampoinimerina vjenčava svog sina, kasnije kralja Radamu Prvog, njegovom kćerkom Ranavalonom.

Kada je Radama I postao kralj prezirao je Ranavaloninu porodicu. Pogubio bi svakoga za koga bi posumnjao da ugrožava njegov prijesto. Pored toga, Radama I bio je notorni alkoholičar i imao je dosta žena pored Ranavalone.

Poligamija kralja Radama I objašnjava se željom da ujedini kraljevstvo i prevaziđe neprijateljstva sa lokalnim moćnicima. Ranavalonu nije volio i često ju je zapostavljao. Na kraju, kraljica nije rodila Radamu I biološkog nasljednika, ali uspjela je nešto drugo – da ga nadživi!

Kraljevski pir je gotov

Poslije smrti kralja Radame I 1828. godine, završena je era pijanki i zabava na dvoru. Nova vladarka nije traćila vrijeme da osnaži svoj prijesto. Svojom agresivnom politikom zamjerila se mnogim strukturama u društvu, ali nije bila sama. Fundamentalističkom i tradicionalističkom retorikom, pridobila je simpatije i podršku vojske, lokalnih lidera i sudija.

Pošto je proklamovala želju pokojnog kralja Radame I da upravo ona bude kraljica, bacila se na “čišćenje konkurencije”. Odmah je naredila pogubljenje kraljevog nećaka, prvog zakonskog nasljednika trona.

Sa ostatkom kraljeve porodice bizarno se razračunala. Naime, sve žene i djecu pokojnog Radame I zatvorila je i izgladnjela do smrti. Na taj način je osvetila brutalno pobijene članove svoje porodice.

“Ženski Kaligula”

Kralj je umro u teškim bolovima koji su, ako je vjerovati glasinama, bili posljedica trovanja. Dok je bio na samrti, kraljica se u javnosti pojavila sa preko hiljadu robova i vojnika.

U želji da iskorijeni predrasude o ženama vladarima koje su u to vrijeme vladale na Ostrvu, Ranavalona se okrenula izuzetno okrutnoj vladavini.

– Ni ne pomišljajte da sam slaba i neuka! Kako takva mogu vladati ovolikim kraljevstvom? Klanjaću se samo bogovima mojih predaka. Okean će biti granica moje vlasti i neću dati pedalj mog kraljevstva! – navodno je rekla svojim podanicima prilikom krunisanja.

Nakon inauguracije počela je kompletnu rekonstrukciju obrazovnih i religioznih institucija.

Progon hrišćana

Nova kraljica Ranavalona odlučila je 1830. godine da istrijebi sve hrišćanske misionare iz Londona koje je pokojni Kralj Radama ugostio. Organizovala je javna spaljivanja uz prisustvo tradicionalnih vjerskih vođa Madagaskara.

Posebno okrutna pogubljenja odvijala su se na “žrtvenoj stijeni”. Hrišćani bi neko vrijeme visili na užetu iznad provalije dok su imali snage ili dok im dželat ne bi presjekao uže i poslao ih u smrt.

Oni koji nisu bili izabrani da odu na “žrtvenu stijenu” bili bi živi skuhani ili spaljeni. Ove inkvizicije bile su daleko okrutnije od čuvene “španske inkvizicije”. Mnogi su ubijani dok su preklinjali za kraljičinu milost.

Rasala je bila prva žena sa Madagaskara koja je primila hrišćanstvo. Na putu do gubilišta mučena je danima prije nego što je bačena gladnim psima da je rastrgnu.

Tangena obred

Obred zvani “Tangena suđenje” bio je korišten umjesto sudskog procesa, advokata ili bilo koje smislene rasprave.

Osumnjičeni lopovi, hrišćani i ostali prestupnici zakona, morali su da progutaju tri pileće kože i na kraju toksični orah drveta Tangena kako bi dokazali da govore istinu. Ukoliko bi uspjeli da ispovraćaju sve tri pileće kože i prežive jako toksično dejstvo oraha bili bi pomilovani.

Interesantno je i to da je na ovaj način Ranavalona ispitivala vjernost i svojih ljubavnika.

Ovakvim pravosudnim sistemom za 40 godina Ranavalona je “počistila” 20 posto populacije Madagaskara ili 100.000 ljudi.

Ekonomski rast i “kraljičina strašila”

Usljed rata sa Francuskom, i blokade spoljne trgovine koju je izazvala francuska mornarica, kraljica Ranavalona bila je prinuđena da razvija druge sfere ekonomije.

Tako je pomoću svog prijatelja i ljubavnika, Francuza Žana Labordea, po ugledu na evropski model fabrika, započela proizvodnju alkohola, oružja, baruta, svile, sapuna, svijeća i porcelana i tako spasila domaću ekonomiju. Međutim, dok je javno iznosila svoj prezir prema Francuskoj, ipak se divila francuskoj modi.

Što se rata tiče, kako bi uplašila francusku vojsku, Ranavalona je naredila da se duž svih plaža postave tijela francuskih vojnika nabijenih na kolac. Francuska je ubrzo zatim naredila povlačenje, ali kako neki istoričari tvrde, više zbog malarije nego zbog užasnih prizora.

Prinova u kraljevskoj palati

Ranavalona je dobila sina 1829. godine više od devet mjeseci nakon smrti supruga. Dijete je predstavljeno kao nasljednik Radame I iako je jasno da mu je stvarni otac bio neko od mnogobrojnih Ranavaloninih ljubavnika.

Mladi princ je odrastao mrzeći teror svoje majke. Tražio je prijatelje među preostalim evropskim ambasadorima, čak je tajno posjećivao mise.

Princ se maksimalno trudio da privuče francuske investitore, dajući im dozvole da eksploatišu domaća prirodna bogatstva. U jednom pismu iz 1854. godine saznajemo da je mladi princ tražio od Napoleona Trećeg da izvrši invaziju na Madagaskar.

Princ Radama II

Međutim, vrhunac njegovog nastojanja da preokrene spoljnu politiku kraljevstva bili su brojni pokušaji da otruje sopstvenu majku.

Tokom 1857. Ranavalona konačno pronalazi dokaze koji potvrđuju zavjeru Radame II. Ohrabrena dokazima pokreće brutalnu čistku Evropljana. Iznenađujuće je da je pomilovala princa Radamu II i njegovog savjetnika kao i svog ljubavnika Žana Labordeoa.

Poslije njene smrti, Radama II preuzima vlast i značajno mijenja kurs spoljne politike, ali ne zadugo. Samo nekoliko godina pošto je preuzeo vlast, 1863. godine, Radamu II ubijaju pobunjenici iz fundamentalističkih redova.

Nemirni duh kraljice Ranavalone

Odgovorna za oko 2.500.000 smrti, Ranavalona umire prirodnom smrću u svojoj 80. godini. Iako joj se mnogo šta moglo zamjeriti, njenom zaslugom evropski kolonisti nisu uspjeli da osvoje Madagaskar preko 100 godina.

Pominjemo jedan neobičan događaj koji se vezuje za njen pogreb – tokom kraljičine sahrane zapalilo se bure dinamita i raznijelo tri kuće i više desetina prisutnih ljudi. Oko 12.000 volova zaklano je u čast preminule kraljice i njihovo meso je podijeljeno narodu.

Godinama kasnije u narodu su bila rasprostranjena vjerovanja da ih je kraljica proklela tokom brojnih obreda koje je često organizovala zbog nezadovoljstva princom Radamom II.

Buduće kraljice Ranavalona II i Ranavalona III insistirale su na imenu svoje prethodnice kako bi izbjegle ovo prokletstvo.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti