POSLEDNJI NACISTA: U smrt je poslao hiljade ljudi, mirno je živio u Americi, ali sada je kasno da odgovara …

Nekadašnji čuvar u nacističkom koncentracionom logoru Jakiv Palij koji je proveo decenije mirno živeći u New Yorku prije nego što je njegova prošlost otkrivena, umro je u staračkom domu u njemačkom gradu Alenu u 96. godini

Palij je deportovan iz SAD, a umro je u staračkom domu u Alenu u 96. godini, 9. januara 2019.

Deportacija Palija se razvlačila 25 godina i deportovan je tek u avgustu 2018.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata je bio čuvar u logoru Travniki, a do kraja rata je bio pripadnik SS.

Prema američkom ministarstvu pravde, Palij je bio u Travniki 1943, iste godine kada je oko 6.000 zatvorenika iz kampova i desetine hiljada drugih iz okupirane Poljske ubijeno. Palij je priznao da je služio u Travniki, ali je negirao da je bio umiješan u ratne zločine.

Poslije Drugog svjetskog rada, Palij je krio svoju umješanost u pokolj Jevreja u koncentracionom logoru Travniki u okupiranoj Poljskoj i dobio dozvolu za ulazak u SAD tvrdnjom da je rat proveo kao seljak i fabrički radnik.

Palij, Ukrajinac rođen na tadašnjoj teritoriji Poljske, ušao je u SAD 1949. na osnovu zakona koji je trebalo da pomaže izbjeglicama iz poslijeratne Evrope.

Palij je mirno živio u SAD do prije 25 godina kada su istražitelji došli do njegovog imena na spisku bivših nacista, a drugi čuvar u koncentracionom logoru je otkrio da Palij živi negdje u Americi. Na saslušanju je istražiteljima priznao da je lagao kako bi ušao u SAD.

Sud je Paliju oduzeo državljanstvo 2003. zbog “učešća u djelima protiv jevrejskih civila”. Sudija je naložio deportaciju Palija 2004, ali je on nastavio da živi u svojoj kući u Queensu zato što nijedna zemlja nije htjela da ga primi.

Jevrejske zajednice su organizovale proteste kod njegove zgrade s povicima “vaš komšija je nacista”.

Deportacija je izvršena tek u ljeto 2018. od kada je Palij živio u staračkom domu u Ahlenu.

Za evenutalne zločine nikada nije odgovarao.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti