Argentina: U tajnoj sobi kuće u Buenos Airesu pronađena velika kolekcija nacističkih predmeta iz Drugog svjetskog rata

Argentinska policija vjeruje da je pronašla najveću kolekciju nacističkih predmeta u istoriji te zemlje, u tajnoj sobi kuće u predgrađu Buenos Airesa

Ukupno je pronađeno otprilike 75 predmeta i vlasti vjeruju da su nekada pripadale visokopozicioniranim nacistima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

“Dosadašnja istraga pokazuje da su u pitanju originali”, rekla je ministrica za sigurnost Patricia Bullrich i dodala da se uz neke predmete nalaze i stare fotografije.

Ona je rekla da je na nekim fotografijama Adolf Hitler.

Uz asistenciju agenata Interpola izvršena je racija na kuću i tada je iza velike police pronađen tajni prolaz do sobe sa zaplijenjenim predmetima.

Pokrenuta istraga

Protiv vlasnika je pokrenuta istraga, ali će on ostati na slobodi do njenog završetka.

Policija pretpostavlja da su predmete donijeli nacisti koji su poslije Drugog svjetskog rata utočište našli u toj južnoameričkoj zemlji.

Među predmetima se nalaze i bista Adolfa Hitlera, lupe u kutijama sa kukastim krstovima i medicinske sprave za mjerenje veličine glave.

Najpoznatiji nacisti koji su pobjegli u Argentinu su jedan od arhitekata holokausta Adolf Eichmann i doktor iz logora Auschwitz Josef Mengele.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti