Zagonetna amajlija stara oko 2.500 godina otkrivena u srcu pustinje

Negev, pustinjska ravnica u južnom Izraelu, poprište je uzbudljivog arheološkog otkrića. Ondje, u okolini jednog od mnogobrojnih beduinskih naselja, jedan znatiželjni dječak pronašao je artefakt iz biblijskih vremena.

Neobičan kamenčić

Jedanaestogodišnji Zvi Ben-David bio je na izletu s roditeljima. Porodica je pješačila uzduž Nahal HaBesora, rijeke koja poput smaragdne zmije vijuga pustinjom, kad je dječak nogom zapeo za ono što mu se učinilo kao “neobičan kamenčić”. Otresavši pijesak s njega, shvatio je da se ne radi ni o kakvom kamenu: pred njegovim očima se ukazala tajanstvena figurica žene sa šalom na glavi, koja o gola prsa pritišće bebu!

Dječakova majka Miriam Ben-David, koja je godinama radila kao turistički vodič u toj regiji, odmah je shvatila da je riječ o nečemu zaista vrijednom. Odlučila je kontaktirati poznanika iz Izraelskog ministarstva starina, uglednog arheologa Orena Shmuelija.

Amulet za sreću

Uz pomoć kolegice Debore Ben-Ami, stručnjaka za artefakte iz željeznog doba, urađena je analiza keramičke figurice visoke sedam a široke šest centimetara. Pokazalo se da datira iz šestog vijeka prije nove ere, odnosno iz vremena Prvog hrama, velebnog zdanja koje je u Jeruzalemu dao sagraditi kralj Solomon, i koje je u kasnijoj istoriji postalo simbolom jevrejskog domoljublja.

“Tokom šestog i petog vijeka prije nove ere, ovakve figurice često su se koristile kao amuleti za sreću. S obzirom na likove koje prikazuje, ova je po svoj prilici imala funkciju zaštite djece ili plodnosti”, objasnio je Shmueli, dodajući kako planira dodatno istražiti pronalazak kako bi kolege i on bolje shvatili na koji način su antropomorfne figure bile inkorporisane u praznovjerne rituale u biblijskoj starini.

Gole grudi za zaštitu doma

Tokom izraelske istorije, figure žena obnaženih grudi često su se mogle naći u imućnijim domovima. Funkcionisale su slično kao današnje hamse, amuleti u obliku dlana na koje je položeno oko: vjerovalo se da pružaju zaštitu onome ko ih nosi na sebi ili izloži u svome domu.

“U vrijeme kad je ovaj predmet nastao, medicinsko znanje bilo je na niskim granama, baš kao i razumijevanje važnosti higijene. Život je bio kratak i težak, pa nije čudo što su ljudi koristili raznovrsne amajlije za bolje zdravlje i cjelokupni prosperitet”, ispričao je Shmueli.

Piše: Lucija Kapural

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti