Najbizarnije stranice ljudske istorije: 13 jezivih činjenica iz prošlosti

Teško je zamisliti na šta su sve ljudi bili spremni – bez ikakvog naučnog i zdravorazumnog osnova; evo nekih od ‘najboljih’ ideja

1. U 18. vijeku se mislilo da davljenik može biti spašen ako mu se duhanski dim uduva u rektum. Zaključak: ne može.

2. U Rimskom carstvu zubi i odjeća su čišćeni mokraćom.

3. U Francuskoj su u 17. vijeku spaljivali mačke za sreću. Žive mačke. A kada bi im ponestalo mačaka, koristili su lisice.

4. Mnogi lijekovi koji su se prodavali početkom 20. vijeka su imali čudne sastojke. Recimo heroin, opijum pa čak i radioaktivni radijum. Jasno vam je da nisu bili baš efikasni, osim u ubijanju pacijenata.

5. Korseti su bili vrlo popularni kod žena, iako su otežavali disanje, bili katastrofalni za trudnoće i izazivali druge zdravstvene probleme.

6. U viktorijansko doba, preminuli srodnici su se fotografisali za uspomenu, a nekad su se okupljale cijele porodice oko mrtve osobe da bi se napravila porodična fotografija.

7. Sve do 19. vijeka kastrati su bili vrlo popularni u crkvama. Kastrati su bili dječaci kojima su odsjekli testise, kako bi zadržali svoj anđeoski glas.

8. Tridesetih godina je gutanje zlatne ribice bila super popularna zabava među mladima.

9. Lobotomija se koristila do pedesetih godina prošlog vijeka, a podrazumijevala je čačkanje po mozgu metalnom iglom koju bi vam ubacili kroz oko kako bi se uklonio dio mozga koji je zadužen za ponašanje i ličnost čovjeka.

10. Radijacija je jedno vreme bila pravi hit. Rendgen je korišten čak i za određivanje idealne cipele izlažući se nepotrebnoj radijaciji sve do šezdesetih godina prošlog vijeka.

11. U viktorijansko doba histerične žene su liječili vaginalnom masažom koju je sprovodio doktor.

12. Britanska kraljica Elizabeta I je bila luda za slatkišima, zbog čega su joj zubi pocrnili a neki i ispali. To je odmah postalo modni hit u visokim krugovima pa su svi htjeli da imaju iste takve.

13. Podvezivanje nogu djevojčicama u Kini zabranjeno je tek 1949. godine.

Izvor: kafenisanje.rs

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti