Carstvo Azteca: Drevna kula od ljudskih lobanja otkrivena ispod Mexico Cityja (FOTO & VIDEO)

Drevna kula, u koju su uzidane ljudske lobanje, otkopana je ispod Mexico Cityja, a njeno otkriće daje novi uvid i postavlja nova pitanja o tradiciji ljudskog žrtvovanja u carstvu Azteca

Arheolozi su otkopali 676 lobanja, koje su bile uzidane u toranj blizu Templo Mayora, jednog od glavnih hramova u Tenochtitlánu, prijestonici carstva Azteca, na čijem je mjestu kasnije podignut i danas leži Mexico City.

Ono što čini ovo uznemirujuće otkriće još jezivijim i jedinstvenijim jeste činjenica da su u kuli pronađene lobanje žena i djece.

“Očekivali smo samo muške lobanje. Većinom od mladih muškaraca koji su bili ratnici, ali ovdje ima i lobanja žena i djece”, kaže Rodrigo Bolaños, biološki antropolog i jedan od članova tima.

Za toranj se vjeruje da je bio dio posebnog “compantlija” (drvene ili kamene palisade na kojima su postavljane lobanje ratnih zarobljenika i drugih žrtvovanih pojedinaca), napravljene da uplaši i demorališe konkvistadore, koji su kasnije i doveli do sloma carstva.

Tradicija ljudskog žrtvovanja bila je izuzetno razvijena kod Azteca. Godišnje je bogovima žrtvovano desetine hiljada ljudi, a prema nekim izvorima i stotine hiljada.

Tokom četvorodnevne ceremonije ponovnog osvještavanja Velike piramide u Tenochtitlánu 1487. godine, žrtvovano je na desetine hiljada ljudi.

Žrtvovanje su sprovodili sveštenici, od kojih bi četvorica držali žrtvu na kamenom stolu, dok bi peti ceremonijalnim sječivom isjekao abdomen kod dijafragme i vadio srce.

Izvor: rts.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti