Zemljom su hodali divovi od tri metra: Ko i zašto sakriva dokaze? (VIDEO)

Velik broj izvora, poput Biblije i zapisa Indijanaca – spominje postojanje divova, a neki su posvetili svoje živote istraživanju toga

 

Priče o divovima oduvijek su prisutne u ljudskoj mašti i legendama. No, mnogi vjeruju da su oni zaista i postojali. Među njima su i braća Jim i Bill Vieira koji su život posvetili istraživanju tih fenomena, a o njihovoj je potrazi History Channel snimio i dokumentarni serijal.

Divovi se pojavljuju u grčkim i rimskim legendama o Titanima i Kiklopima, pojavljuju se u Bibliji (priča o Davidu i Golijatu), ali i u relativno nedavnim novinskim zapisima starim stotinjak ili više godina.

Na ovaj ili onaj način, divovi su prisutni u legendama potpuno nepovezanih civilizacija na gotovo svim kontinentima kugle zemaljske.

Bili su kanibali?

Jim i Bill Vieira svoje su istraživanje odlučili ograničiti na teritoriju SAD-a nakon što su naišli na prastaru kolekciju članaka uglednih američkih novina upravo o – divovima.

U njima se spominju pronalasci velikih kostiju i kostura ljudi koji su bili visoki između 215 i 365 centimetara.

Istraživači spominju lobanje koje su na glavu prosječne osobe mogle stati poput kacige i čeljusti sa po dva reda zuba.

Takođe, indijanske legende spominju divovsku klasu aristokrata, ali i sukobe s ‘divovskim kanibalima’.

Dokazi ili ne …

Osim novinskih članaka, o pronalascima divovskih kostura pisali su i brojni američki istoričari, prenosi Huffington Post, čiji novinar navodi i konkretne primjere iz njihovih knjiga.

O divovima je, uvjerena su braća Vieira, pisao i sam Abraham Lincoln pri posjeti slapovima Niagare.

– Tada, kao i sada, tekli su slapovi Niagare. Oči tih iščezlih divova, kao i naše oči, posmatrale su slapove, u svoj je dnevnik upisao Lincoln. No, dvoumljenje je očigledno – možda je riječju ‘divovi’ Lincoln jednostavno mislio na izumrle životinjske vrste. Pitanje je, naravno, ako su divovi postojali i ako su pronađene njihove kosti, gdje su fizički dokazi?

Braća Vieira tvrde da su one bile smještene u nekoliko američkih muzeja, o čemu je postojala i evidencija. Ko stoji iza sakrivanja eventualnih dokaza i zbog čega, samo je jedno od pitanja na koje je pokušao odgovoriti serijal History Channela.

Izvor: express.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti