ZMIJSKO OSTRVO: Mjesto od velikog strateškog značaja, spominje se u mitologiji, ime mu je misterija

Ostrvo je do 1948. pripadalo Rumuniji, a onda je “poklonjeno” SSSR-u. Ukrajina je 2007. godine na njemu osnovala prvo naselje, a krajem februara 2022. je postao jedna od prvih meta ruskih snaga

Nije poznato odakle ostrvu to ime, obzirom da zmija tamo – nema. U naselju Bile koje je osnovano 2007. godine boravi tek nekoliko desetaka ljudi, uglavnom graničara, a bilo je i naučnih ekspedicija. Zmijsko ostrvo ima svoje mjesto i u mitologiji – tu je, kažu, u davnini živio i jedan polubog, a prema grčkoj mitologiji, na ostrvu je sahranjen Ahil.

Krajem februara 2022. ovo ostrvo je postalo jedna od prvih meta ruskih snaga. Ruska mornarica napala je Zmijsko ostrvo, skoro u potpunosti uništila nekoliko zgrada i zarobila 13 ukrajinskih graničara. Jedan od njih je prije toga preko radio-veze poručio ruskom ratnom brodu: “J***** se!”. U aprilu je Ukrajina izdala poštansku marku na kojoj je scena ovjekovječena.

Iako je neugledno, ostrvo ima veliki strateški značaj. S jedne strane u Crnom moru jedva da ima drugih ostrvaca. S druge strane, Zmijsko ostrvo koje je od Odese udaljeno dvjestotinjak kilometara, može kontrolisati morski promet oko te najveće ukrajinske luke.

Veliki strateški značaj ima još od sovjetskih vremena – tada je tamo bila vojna baza od koje su zadržali heliodrom i dvije platforme uz koje mogu pristati i veliki ratni brodovi s gazom do osam metara. Navodno su tamo ostala i skladišta municije, goriva, radari, raketni položaji, no ti navodi se nikada nisu mogli provjeriti jer je ostrvo decenijama bilo zabranjena zona koju je mogla koristiti samo vojska.

Ostrvo je do 1948. pripadalo Rumuniji, a onda je “poklonjeno” SSSR-u. Bukurešt i Moskva, a zatim Bukurešt i Kijev su se često prepirali oko ovog ostrvca. Ukrajina je na kraju 2007. osnovala naselje Bile, pa je ostrvo i službeno dobilo stanovnike.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti