ZABLUDE U KOJE VJERUJE DOBAR DIO SVIJETA: Vruće vam je, a vjerojatno radite OVE totalno pogrešne stvari

Neki ljudi greškama samo povećavaju svoju muku

vruce6

Vani je vruće i umirete od želje da se rashladite pod hladnim tušem? Nemojte, jer će vam to samo otežati podnošenje visokih temperatura.

Bolje je istuširati se mlakom vodom jer hladna na neprirodan način snižava temperaturu tijela pa ono nema dovoljno vremena prirodno se suprotstaviti vanjskoj temperaturi. Površinski receptori kože, kažu naučnici, pomažu da se čak i na ovako visokim temperaturama osjećamo ugodno.

Ti receptori, koji savršeno mjere vanjsku temperaturu, automatski šalju signale organizmu treba li ga rashladiti ili ugrijati. Ako je vani jako vruće, organizam će pojačati protok krvi kako bi što više topline izašlo iz tijela pa se tada pojačano znojimo, a površinski sloj znoja na koži tada započinje proces rashlađivanja organizma.

Osim tuširanja hladnom vodom, ne preporučuje se ni ispijanje pretjerano hladnih napitaka.

Trošite dragocjenu energiju

“Sličan učinak ima ispijanje ledeno hladnih napitaka jer se vaš rashlađeni organizam nakon toga mora ponovno prilagoditi vrelini koja vlada u okolini te pritom samo trošite energiju”, pojašnjava dr. Dirk Skowasch, stručnjak za internu medicinu, kardiologiju i pulmologiju.

Hladna vas pića trenutno rashlađuju, no mogu rezultirati stezanjem krvnih žila pri čemu se smanjuje gubitak topline. Hladna pića rashlađuju samo gornji dio probavnog sistema i brzo poprimaju temperaturu tijela, zbog čega ne smanjuju temperaturu cijelog organizma.

No pravilo broj jedan u vrućim ljetnim danima je – piti puno tekućine.

“Između 2,5 i 3 litre vode dnevno, i pritom uistinu mislim vodu”, kaže Skowasch. “Nezaslađena bezalkoholna pića samo vas čine žednijima, a alkohol je još lošiji izbor.”

Srčanim bolesnicima i osobama koje pate od visokog krvnog pritiska savjetuje konsultacije s doktorom o tome na koji će se način najbolje hidratizirati.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti