Za koji klub je navijao Josip Broz Tito? Na to pitanje imao je spreman odgovor

Rajko Mitić, poznati fudbaler koji je nekoliko puta razgovarao s drugom Titom, kaže da je Tito uvijek bio tačno i široko upućen u sport.

U nezaboravnom sjećanju mu je ostao susret povodom Dana mladosti u maju 1957. godine:

“Pitali smo Predsjednika sve što smo željeli doznati. I još jednom smo se mi sportisti uvjerili da je Tito i veliki i običan čovjek, i drug i prijatelj, da ima neopisivu moć da se približi nama, običnim ljudima … Rekao nam je, na primjer, da navija za jugoslavensku reprezentaciju, za sve sportiste Jugoslavije. I da nije navijač nijednog kluba posebno … Na kraju Predsjednik je svima uputio i jedan prijateljski savjet:

“Takmičite se uvijek u granicama mogućnosti, poštujte igru, ljude, sudije, navijače.”

Ne samo pioniri i omladinci nego i odrasli – zanimajući se za Titovu biografiju – htjeli su sve znati o Titu, čak i to za koji je fudbalski tim navijao. Prilikom rođendanskog susreta u maju 1946. godine, jedan mališan ga je otvoreno upitao:

“Sviđa li Vam se Partizan?”

Bilo je očito da je dječak navijač Partizana. Tito ga je pomilovao i odgovorio:

“Ne, ne smijem ja biti navijač. Kako bih onda bio predsjednik! Ja moram navijati za sve naše timove. Sviđaju mi se i Partizan i Dinamo, Crvena zvezda, a i drugi timovi … Samo mi se ne sviđaju kada grubo igraju.”

To je često morao objašnjavati i starijima:

“Ne navijam ja ni za koji tim … Ali kad naša reprezentacija igra s nekom stranom – redovno pratim njene susrete.”

klubovi

Tito je čak išao na neke utakmice. Neposredno poslije rata on je više puta na Stadionu JNA prisustvovao dvoboju između Partizana i Crvene zvezde. I kad god bi igrači Crvene zvezde dali gol, gledatelji bi okretali glavu prema tribini gdje je sjedio Maršal da bi vidjeli kako će reagovati. Većina je mislila da navija za Partizan.

“A meni je bilo svejedno”, pričao je Tito jednom u društvu sportista. “Ja volim da utakmica bude lijepa, da kvaliteta fudbala bude što bolja i da imamo što veći broj dobrih timova, a ne da pošto-poto pobjeđuje ovaj ili onaj tim.”

Govorkalo se takođe da je Tito bio navijač splitskog Hajduka.

“Navijači Crvene zvezde i Partizana smatraju me vašim navijačem, ali ja ne navijam ni za jedan klub”, demantuje to Tito u razgovoru s Majstorima s mora, čiju delegaciju je primio u proljeće 1962.

Prilikom prijema delegacije sportaša 23. juna 1971. u Belom dvoru, kapetan Majstora s mora Dragan Holcer ponosno će Titu:

“Hajduk je novi prvak države!”

“Znam. I čestitam. To je bio moj klub”, ipak prizna Tito. “Bili ste i za vrijeme narodnooslobodilačke borbe najbolji tim.”

“A mi smo osvojili Vaš kup”, pohvalio se kapetan Crvene zvezde Dragan Džajić.

“Da, znam. Vi imate najviše navijača … I vama čestitam.”

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti