Navodno se okupao samo 2 puta u životu i to u rijeci: Zašto je kralj sa najdužim stažom dobio nadimak ‘Kralj Sunce’?

Za 72 godine vladavine je uspio da stekne nadimak “Kralj Sunce”, a evo i zašto.

Luj XIV je jedan od najpoznatijih kraljeva Francuske, ali i svijeta. Prije svega zbog činjenica da je na prijestolu proveo 72 godine i da su tokom tog perioda kultura i umjetnost dostigle vrhunac: La Fonten, Molijer, Rasin i drugi talentovani ljudi pisali su svoja djela zahvaljujući njegovoj zaštiti i pokroviteljstvu.

Zašto je dobio nadimak “Кralj Sunce”?

Sin Ane Austrijske i Luja XIII rođen je poslije dvadeset godina braka. Opscene spekulacije i tračevi su tvrdili su da je kralj u stvari sin kardinala Žil Mazarena, iako je sa samo 4 godine proglašen za nasljednika kralja Luja XIII. 

Tokom duge vladavine je izjavio nekoliko rečenica koje se i danas citiraju, iako je najpoznatija “Država, to sam ja”. Dok su ga dvorjani nazivali “Kralj Sunce” zbog brižnosti i blage naravi, uprkos činjenici da je njegova moć bila apsolutna. Bilo mu je stalo ne samo do moći države, već i ekonomskog razvitka.

Čak ni Vatikan koji se protivio njegovoj politici nije mogao da spriječi da prosperitet koji je donio svojoj državi. Francuski je počeo da se govori i u drugim zemljama, u kojima su monarsi oponašali politiku i ponašanje sa dvora Luja XIV. O Versajskoj palati kružile su legende, zbog čega i danas budi maštu svojim sjajem.

Na dvoru smrdi

Ali postoje i tvrdnje da su u ovoj palati sagrađenoj za vrijeme Luja XIV, dame u raskošnim haljinama – navodno gdje god im je bilo zgodno – podizale svoje suknje i vršile nužde. Kao i da su kraljeve fekalije iz sobe, sluge iznosile samo jednom nedjeljno, dok se u životu navodno okupao samo dva puta – u rijeci. A zagušljivi mirisi neopranih dvorjana, kao i samog kralja, krili su se ispod slojeva pudera, ruževa i parfema.

Tu nije bio kraj njegovim nehigijenskim i čudnim navikama, naime Lujevi hroničari su zabilježili da je za večerom mogao da pojede velike količine hrane: jeo je supe, divljač, meso, voće, salate i mnoga slatka jela. Kralj je uživao u poslasticama, svim vrstama džemova, usljed čega je imao karijes.

Stoga su mu dvorski ljekari savjetovali da ukloni neke zube. Vremenom nedostatak zuba je doveo do problema sa varenjem, jer nije mogao da žvaće pa je samo gutao hranu. Uprkos zdravstvenim problemima i slabostima, Kralj Sunce je doživio 77 godina. 

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti