Vulgarne psovke na sprovodu američkog predsjednika

George Washington, Thomas Jefferson, James Madison, Abraham Lincoln, Ulysses S. Grant, Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson, Dwight Eisenhower, John F. Kennedy i Lyndon Johnson samo su neki od američkih predsjednika koji su kao kućne ljubimce odabrali ptice.

Nijedna od njih nije bila ni sjena papige Polly, pernate prijateljice Andrewa Jacksona (1767. – 1845.). Sedmi američki predsjednik i osnivač Demokratkske stranke ovu je nevjerovatno inteligentnu životinju naučio stotinama riječi, od kojih su većina bile – psovke!

Ne vodeći računa o protokolima i etiketi, Polly je poput kočijaša psovala kroz brojne Jacksonove sastanke, nerijetko podižući atmosferu za stolom. Ako je vjerovati izvještaju velečasnog Williama Menefeeja Normenta – a ko smo mi da dovodimo u pitanje riječi jednog sveštenika – naročito nadahnutu psovačku rapsodiju Polly je ostavila za sam kraj, gazdin sprovod.

Norment, koji je vodio sprovod predsjednika Jacksona, kasnije je ispričao kako je “vražja ptica” psovala kao pijani mornar tokom obreda, šokiravši okupljene dame. Toliko je bila glasna i maštovita u odabiru profanosti, vulgarnosti i opscenosti da je siroti sveštenik na trenutak morao prekinuti obred te naložiti jednom od svojih ministranata da iz dvorane odnese kavez u kojem se nalazila pernata lajavica.

Inače, afrička siva papiga Polly bila je predsjednikov dar supruzi Rachel. Kad je gospođa Jackson umrla, udovac je preuzeo brigu za pticu, obogativši njen vokabular biranim psovkama.

Piše: Lucija Kapural

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti