Ako ste skinuli i samo jedan film pomoću TORRENTA, EVIDENTIRANI STE!

Oni koji skidaju najpopularnije sadržaje evidentirani su u roku od samo tri sata

torr2

Ako ste ikada skinuli popularni film, album ili drugi sadržaj koristeći torrente, vašu je aktivnost najvjerovatnije zabilježila firma za praćenje. Tako barem tvrde naučnici s britanskog Univerziteta u Birminghamu, koji su nakon tri godine istraživanja zaključili kako će oni koji skidaju najpopularnije sadržaje biti evidentirani u roku od tri sata.

Nadzirani su i korisnici koji skidaju manje popularne sadržaje, no oni se provjeravaju nešto rjeđe. Istraživanje je takođe pokazalo da su korisnici koji su tek počeli sa skidanjem podjednako u opasnosti kao i oni koji se time bave već duže vrijeme.

torr1

− Neko ko skine samo jedan film, takođe će biti evidentiran − rekao je voditelj istraživanja dr. Tom Chothia. Naučnici su do rezultata došli tako što su razvili poseban software koji se ponaša poput programa za torrente i potom pratili ko se na njega spajao. Tako su otkrili da je skidanje pratilo desetak različitih firmi za praćenje, od kojih samo manji dio otpada na organizacije za zaštitu autorskih prava, sigurnosne firme i druge istraživače. Šest firmi koje su u praćenju bile najaktivnije bilo je i najteže identifikovati jer su za pretrage koristile druge firme za hosting. Chothia kaže da nije jasno za šta se te ogromne količine podataka koriste, dodajući kako ih mnoge firme jednostavno čuvaju jer bi se mogle pokazati korisnima u budućnosti.

Izvor: vecernji.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti