VELIKE PREDNOSTI: Zašto je važno doručkovati u toku prvog sata nakon buđenja?

Brz tempo savremenog života, obaveze te razni drugi izgovori se nalaze da bismo opravdali zašto ne doručkujemo odmah nakon buđenja. Međutim prednosti doručka prvog sata od buđenja su – odlične.

Doručkujte svaki dan u prvih sat vremena nakon buđenja i svaki dan će vam postati sve produktivniji i sretniji.

1. Regulisaćete nivo šećera i podstaći metabolizam

Ako želite da izgubite kilograme ili želite da održite svoju kilažu, doručak tokom prvog sata omogućuje tijelu da odmah reguliše insulin i nivo šećera u krvi i pokreće se vaš metabolizam. Kada su nivo šećera u krvi i nivo insulina regulisani, tijelo ima izvore energije koji su vam potrebni tokom dana. Dok spavate, vaš metabolizam prirodno usporava, jer vaše tijelo ima manje zahtjeve. Doručkovanjem tokom prvog sata od buđenja, vi dajete svom metabolizmu dobar start za pokretanje termogeneze, metabolički proces probavljanja i transport hrane.

Kako bi vaš metabolizam radio punim kapacitetom, morate uvesti česte manje obroke, počevši od doručka u prvom satu buđenja.

2. Ukoliko ne jedete u roku od sat vremena nakon buđenja, zbog gladi ćete pojesti hranu niskih hranljivih vrijednosti ili visoko kaloričnu hranu

Svi smo doživjeli ono nestrpljenje kad će, ako nismo doručkovali, vrijeme ručka. I onda za vrijeme ručka često posegnemo za visoko-kaloričnim i nisko hranjivim namirnicama.

Korist od doručka u prvom satu nakon buđenja je da razumnije biramo hranu tokom dana. Kada imate doručak u roku jednog sata od buđenja vi ste preduhitrili osjećaj gladi, što znači da su manje šanse za prejedanjem tokom ostatka dana.

3. Doručak u prvom satu od buđenja poboljšava raspoloženje i kognitivne funkcije tog dana

Neka istraživanja pokazuju kako odmah poboljšavate svoje raspoloženje, jer ste mozak nahranili nakon buđenja. A to dovodi do poboljšane jasnoće pamćenja i kognitivnih sposobnosti.

Preskakanje doručka zamislite kao automobil na rezervi. Automobilu nestaje energije i svoju funkciju ne može efikasno da obavlja. Hrana je gorivo za naše tijelo. Stoga dajući gorivo svom tijelu u roku sat vremena nakon buđenja, ono vam spriječava osjećaj umora i razdražljivosti tokom dana.

Pojesti nešto tokom prvog sata od buđenja može biti teško, posebno ako smo kratki s vremenom ili nismo gladni ili nemamo naviku. Ali ako se odlučite za promjene svojih navika i pojedete doručak odmah nakon buđenja, vi ste dobro pripremili um i tijelo za uspješan i energičan dan.

Da biste bili i ostali zdravi i sretni, potrebne su vam male promjene u navikama koje ćete vrlo lako usvojiti, jer će vam učiniti dobro.

Stoga započnite dan doručkom.

Izvor: avaz.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti