Uzorci Marsova tla koje skuplja rover Perseverance na Zemlju bi trebali stići 2033. godine

Izuzetno kompleksna misija trebala bi završiti za 11 godina kada bi kontejner s uzorcima tla sa Marsa trebao sletjeti u pustinju američke savezne države Utah.

Rover Perseverance već više od godinu dana istražuje Mars te skuplja uzorke tla sa Crvene planete. Ti bi uzorci u nekoj daljoj budućnosti trebali stići na Zemlju te bi nam njihova analiza mogla otkriti brojne tajne bliske nam planete, a možda ćemo dobiti i odgovor o tome je li na Marsu postojao neki oblik života.

NASA i Evropska svemirska agencija (ESA) još ranije su osmislile ambiciozan projekt čiji je cilj donošenje tih uzoraka tla s Marsa na Zemlju, a nedavno su objavljeni neki noviteti, odnosno promjene u odnosu na ranije najave. U tom novom planu veću je ulogu dobio rover Perseverance.

Prvobitni plan uključivao je slanje još jednog rovera koji bi te uzorke koje skuplja Perseverance pokupio i odnio u posebnu letjelicu koja bi naknadno trebala sletjeti na Mars. Umjesto novog rovera, to bi trebao napraviti upravo Perseverance koji će sve uzorke koje prikupi (planirano je prikupljanje oko 30 uzoraka) na Crvenoj planeti, sam odnijeti u novi lander koji bi na Mars trebao stići krajem ove decenije.

Tamo će ih preuzeti robotska ruka koja će uzorke sortirati u poseban kontejner, a 2031. godine posebna raketa (koja će stići s istim landerom) s kontejnerom trebala bi poletjeti s Marsa. Sljedeći korak je izbacivanje kontejnera u Marsovu orbitu gdje će ga uhvatiti nova letjelica koju će izgraditi ESA i s tom novom svemirskom letjelicom kontejner s uzorcima trebao bi se zaputiti prema Zemlji. Dvije godine nakon toga, kontejner bi se s padobranom trebao spustiti negdje u pustinju u američkoj saveznoj državi Utah. Nakon te izuzetno kompleksne misije, sve će biti na naučnicima koji će analizirati prikupljene uzorke.

Zanimljivo, letjelica koja će sletjeti na Mars i u kojoj će biti kontejner u koji će se ubaciti uzorci, na Crvenu planetu donijeće i još dva helikoptera. S obzirom na to da je Ingenuity nadmašio očekivanja i najvećih optimista te i dalje leti i istražuje Mars, u budućnosti će mu se pridružiti još dva mala helikoptera koja bi, osim istraživanja, trebala poslužiti i pri skupljanju i prebacivanju uzoraka tla u letjelicu – u slučaju da Perseverance u tome ipak ne uspije.

Izvor: zimo.dnevnik.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti