Ulice Dubaija odsad će čuvati pravi Robocop!

Ovo je tek početak: Policija u Dubaiju želi da im do 2030. godine čak četvrtina snaga budu roboti, a planiraju i izgraditi prvu pametnu policijsku stanicu bez ljudi

rob1

Osim što imaju flotu najbržih policijskih automobila, Dubai će od sada na svojim ulicama imati i prvog robotskog policajca.

Uniformisani robot visok je 170 centimetara i težak 100 kilograma. Umjesto nogu ima točkove, a može salutirati i nakloniti se te pričati na nekoliko jezika. Može i prepoznati emocije i geste s metar i po udaljenosti. U njegovim prsima nalazi se tablet koji civili mogu koristiti kako bi prijavili zločin.

rob2

Za policiju ga je dizajnirala španska firma PAL Robotics te su ga predstavili na sigurnosnom sajmu. U razvoju robota koristili su i IBM-ovu Watson vještačku inteligenciju te Googleove tehnologije.

Borbu protiv težih zločina još će ostaviti ljudskim policajcima, a on će služiti kao asistent i pomoćnik na ulicama ili u trgovačkim centrima.

rob3

Ovo je tek početak velikog tehnološkog iskoraka policije u Dubaiju koja želi da im 2030. godine četvrtina snaga budu robotski policajci, a planiraju imati i prvu pametnu policijsku stanicu koja neće imati ljude.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti