Dubai gradi najveći solarni park na svijetu (VIDEO)

dubai1

Državna komunalna firma u Dubaiju završila je radove na solarnoj elektrani snage 200 megavata, mjesec dana ranije nego što je predviđeno u okviru plana da do 2030. godine izgradi najveći solarni kompleks na svijetu, izvještava Bloomberg.

– Prvobitno je bilo predviđeno da solarna elektrana u vrijednosti 327 miliona dolara bude završena u aprilu – izjavio je Seed Mohammed Al Tayer, izvršni direktor ove komunalne firme.

Al Tayer je rekao da će Uprava za električnu energiju i vodu Dubaija (DEWA) otkupljivati energiju od ove elektrane po cijeni od 5,6 centi po kilovat-satu.

Dubai planira do 2030. godine završiti solarni park kapaciteta 5.000 megavata u naporima da smanji oslanjanje na prirodni gas kao glavni izvor električne energije. Solarno postrojenje koje je počelo sa radom u ponedjeljak proizvodit će dovoljno električne energije za snabdijevanje 50.000 domova.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji drže oko 6 posto globalnih rezervi sirove nafte, planiraju do polovine ovog stoljeća potrošiti 600 milijardi dirhama (151 milijarda eura, op.a.) na obnovljive izvore energije, rekao je u januaru ministar za energiju Suhail Al Mazrouei.

Izvor: fokus.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti