U njoj su zakopane tajne svijeta: Otvorit će je za 6.000 godina

Ispod jednog univerziteta zakopane su brojne vrijednosti sa opisima života sredinom dvadesetog vijeka

Vremenske kapsule obično su mali spremnici s tek nekoliko predmeta, ali ispod univerziteta Oglethorpe u saveznoj državi Georgiji krije se prava vremenska soba. Ali nije samo sadržaj sobe zanimljiv. Čitava priča o nastanku je nevjerovatno intrigantna.

Kao i svaka zanimljiva priča, tako i ova ima svoje kontroverze. Thornwell Jacobs, dugogodišnji predsjednik univerziteta izvorno je osmislio čitavu ideju vremenske kapsule. Počeo je s planovima za svoju vremensku kapsulu već 1937. godine, čitave dvije godine prije nego je Westinghouse “ukrao” njegovu ideju i 1939. godine postavio prvu vremensku kapsulu ispod Svjetskog sajma u New Yorku.

Godinama je Westinghouse držao titulu izumitelja i prvog proizvođača vremenske kapsule koju su napunili predmetima iz kasnih tridesetih godina. Odabrali su nekoliko primjeraka magazina Life, jednu lutku, almanah, rječnik, pakovanje cigareta i još nekoliko probranih predmeta. Američke vlasti pregledale su svaki predmet kako bi ustanovili hoće li izdržati 5.000 godina koliko bi vremenska kapsula trebala ostati zatvorena.

Grobnica faraona Tutankamona bila je izvorno nadahnuće za Jacobsovu vremensku kapsulu. On nije mogao vjerovati kako malo istorijskih informacija je bilo spremljeno u grobnicu. Počeo je razmišljati kako budućim generacijama prenijeti osjećaje života u nekom periodu i kako to uraditi bolje nego što su to uradile drevne civilizacije. Osim toga, i sam Jacobs bio je strastveni istraživač pa je znao šta su drevne civilizacije ostavile iza sebe.

Svaka vremenska kapsula otvara se u određeno vrijeme, a Jacobsova bi se trebala otvoriti 8113. godine. Izvorno je htio zatvoriti kapsulu na 6.000 godina, ali egipatski kalendar je promijenio planove. Naime, stari Egipćani počeli su bilježiti vrijeme 4241. godine prije Nove ere i ako kapsula doista preživi do 8113. godine, datum zatvaranja predstavljat će tačnu sredinu ljudske istorije.

Sama kapsula duga je 6 metara, visoka tri i široka tri metra. Izgrađena je u preuređenom bazenu za plivanje, ali kao unutrašnjost su odabrane emajlirane pločice umjesto običnog betona. Da bi se osigurala sigurna atmosfera u kapsuli, atmosferski vazduh je zamijenjen inertnim gasovima, a vrata od nehrđajućeg čelika su kasnije zavarena. Vazduh bi trebao ostati neometan hiljadama godina kako bi svi predmeti preživjeli do otvaranja.

Unutra se nalaze neke od najvažnijih svjetskih relikvija. Spakovano je više od 640.000 stranica materijala; od primjerka Kur’ana do scenarija legendarnog filma Prohujalo s vihorom. Nalaze se i neke zaista praktične stvari kao što je sprava namijenjena učenju engleskog, za slučaj da jezik izumre do vremena otvaranja. Jacobs je postavio i nekoliko slavnih komada nakita, ali je za svaki slučaj postavio replike kako ne bi neki lopovi provalili u sef i tako uništili njegovu ostavštinu.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti