Riješena misterija nestanka drevnog grada na istoku Kine

Prije oko 5.300 godina, na istoku Kine se pojavila drevna civilizacija koja je sagradila veličanstven grad kakav do tada nije postojao u cijeloj Aziji, a vjerovatno ni u cijelom svijetu. Međutim, grad je prije 4.000 godina napušten, a arheolozi su tragali za uzrokom.

Preostali tragovi kulture Liangzhu, koja se protezala duž obala delte rijeke Yangtze na istoku Kine, svjedočanstvo su nevjerovatnih sposobnosti ovog jedinstvenog neolitskog društva na izmaku kamenog doba.

Arheološki ostaci grada Liangzhu svjedoče o brojnim društvenim, kulturnim i tehnološkim dostignućima iz tog perioda, posebno u poljoprivredi i sistemu navodnjavanja.

“Venecija Istoka”

Koristili su veoma sofisticirane arhitektonske konstrukcije — uključujući sistem kanala, brana i rezervoara za vodu — zbog čega su naučnici Liangzhu nazvali “Venecijom Istoka”.

Međutim, nijedno od ovih čuda nije preživjelo.

Poslije skoro hiljadugodišnjeg uspona, kultura Liangzhua misteriozno je nestala prije oko 4.300 godina, a drevni grad je naglo opustio.

Naučnici nikada nisu uspjeli do kraja da shvate šta je mogao biti uzrok, mada je većina pretpostavljala da su vjerovatno katastrofalne poplave uzrokovale nestanak ove civilizacije.

“Na očuvanim ruševinama pronađen je tanak sloj gline, što ukazuje na moguću vezu između propasti napredne civilizacije i poplava rijeke Yangtze ili poplava iz Istočnog kineskog mora”, objašnjava geolog Christoph Spötl sa austrijskog Univerziteta u Innsbrucku.

Međutim, iz samih slojeva blata nije bilo moguće izvući jasne zaključke, ali naučnici tvrde da sada imaju mnogo jasniju sliku poplave koja je potopila ovaj veličanstveni grad.

Nova studija o nestanku grada

U novoj studiji, Spötl i međunarodni tim istraživača otišli su mnogo dublje od drevnih naslaga blata, ispitujući mineralne formacije (ili speleoteme) kao što su stalagmiti iz dvije podvodne pećine u regionu, koje čuvaju hemijske tragove drevnih klimatskih uslova na ovom području.

Pod rukovodstvom profesora Jian-Hua Jiang sa Soochow univerziteta njihove analize uzoraka pokazale su da se urušavanje grada Liangzhu poklopilo sa periodom ekstremno velikih padavina koje su prije više od 4.300 godina vjerovatno trajale decenijama.

“Ogromne monsunske kiše vjerovatno su dovele do tako jakih poplava Yangtzea i njegovih pritoka da čak ni sofisticirane brane i kanali više nisu mogli da izdrže tolike vodene mase, koje su uništile grad i primorale stanovnike da se odsele”, navodi profesor Spötl.

Istraživači pretpostavljaju da su klimatske promjene oko delte rijeke Yangtze takođe uticale i na druge neolitske kulture koje su naseljavale ovu oblast.

“Arheološki nalazi svjedoče o postojanju velikih irigacionih sistema, kao što su velike brane u blizini grada Liangzhua, koje su izgrađene izmeću 5300. i 4700. godine prije nove ere”, navodi se u studiji.

Pošto je kišni period dugo potrajao i druge drevne kulture su se povukle tako da nisu nastavile život Liangzhua — dok ponovo nije nastupio dug sušni period koji je doveo do “konačne smrti” neolitskih društva u ovoj oblasti.

Otprilike u isto vrijeme, kinesko društvo je ušlo u novo istorijsko poglavlje oko 2070. godine prije nove ere kada se osniva dinastija Sui, koja se smatra prvom kineskom dinastijom na čijem čelu je bio vladar Yu Veliki.

“Mnogi dokumenti upućuju na to da je vladar Yu osnovao dinastiju Sui jer je sa uspjehom upravljao poplavama rijeka, neki nalazi sugerišu da se njegov uspjeh pre može pripisati klimatskim promenama”, objašnjavaju istraživači i napominju da i njihovi podaci o speleotemama takođe potkrijepljuju ovu tezu.

“Ova saznanja pružaju nove čvrste dokaze da se uspon dinastije Sui dogodio u kontekstu velike tranzicije sa vlažne na suhu klimu, u skladu sa kineskim istorijskim zapisima i prethodnim studijama”, stoji u studiji objavljenoj na portalu ‘Science Advances’.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti