Toliko se toga događa na Suncu da je vrijeme da se uplašimo

Poput mnogih drugih nezavisnih astronoma s teleskopima s dobrim solarnim filterima, Alan Friedman iz Buffala, New York, posmatrao je ogromnu sunčevu pjegu AR3590.

“Kao što se i očekivalo, bilo je prekrasno”, piše Friedman, “ali juče sam bio iznenađen kad sam vidio neobičnu liniju sunčevih pjega s lijeve strane.” Obratite pažnju na crveni okvir na fotografiji Sunca:

Sunčeve pjege obično se formiraju duž geografske širine, čineći vodoravne pruge paralelne sa solarnim ekvatorom. Ova kompozicija je okomito raspoređena. Znači li ovo nešto?

Možda da, možda ne. Međutim, okomita linija mogla bi signalizirati nešto neobično u unutrašnjem magnetskom dinamu Sunca – glavnom izvoru svemirskog vremena. Kao i AR3590, ovaj spot kompleks vrijedi pogledati.

Psiholozi, psihijatri i drugi poznaju pojam pareidolske iluzije, kada ljudski mozak samostalno gradi neke obrasce koji se razlikuju od skupova besmislenih linija. Ali u ovom slučaju ne govorimo o iluziji – stvarno vidimo četiri tačke formirane na istoj liniji. A ova linija je okomita na opšti smjer sunčevog magnetskog polja. Malo je dobrog u ovome.

U međuvremenu, ljubitelji astronomije bilježe druga nevjerovatna čuda:

Kao što vidite, tri najpopularnija servisa koji prikazuju situaciju sa solarnim bakljama pokazala su baklju X klase, ali upravo obrnuto.

Tačan razlog zašto se događa znaju samo vlasnici servisa, no čini nam se da je problem u satelitu:

Svi ovi prekrasni grafikoni temelje se na podacima sa satelita GOES-16, koji nakon zadnjeg snimanja radi s greškama:

Međutim, sljedeće čudo se ne može objasniti greškom:

Tako su nedavno u razdoblju od 05:00 – 06:00 UT, sateliti zabilježili još jednu seriju od šest bljeskova gama zraka, kojima je naknadno pridodan još jedan. Ukupno SEDAM u 24 sata, iako je zanimljivije, naravno, bilo vidjeti onih šest koji su se redali jedan za drugim.

Izvor ovog čuda poznat je samo NASA-i, ali malo je vjerovatno da će ona potrčati svima reći šta tamo vidi. Alternativno, izvor izbijanja gama zraka je Sunce koje se postupno priprema za mikronovu. Ili bi izvor mogao biti Nibiru, a čuda sa Suncem već su posljedica pojave nove zvijezde u blizini Sunca.

Međutim, bez obzira koja je teorija tačna, isti je zaključak. Svodi se na to da će u bliskoj budućnosti doći do boom bada na suncu, neviđenog od vremena dinosaura. Samo su vidjeli nešto slično mikronovi, a zatim su izumrli.

Ako javne službe ne lažu i izbijanje gama zraka ne bude češće od pet ili šest na sat, još uvijek postoji mali strah od termonuklearne eksplozije na suncu. Ali čim se eksplozije gama zračenja počnu brojiti u desecima tokom 24 sata, sve će to ‘procvjetati’ a naš cijeli svijet će se pretvoriti u prah.

Izvor: fx-files.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti