KAKO SU FARAONI DOŠLI DO KOKAINA I NIKOTINA: Je li moguće da su drevni Egipćani stigli do Amerike prije 3.000 godina?

Kristofor Kolumbo nije bio prvi stranac koji je otkro Ameriku, prema novim dokazima koji sugerišu da su Egipćani posjetili Ameriku još 1.000 godina prije nove ere i trgovali sa mještanima te kupovali duhan i kokain

Njemačka naučnica Dr. Svetla Balabanova je proučavala mumificirane ostatake Lady Henut Taui, člana drevne egipatske vladajuće klase, kada je otkrila nešto iznenađujuće – mumija je imala tragove nikotina i kokaina.

Sumnje u pogledu nalaza dovele su do alternativnih hipoteza, na primjer, da su testovi kontaminirani ili su mumije bile moderne krivotvorine, ali te ideje su bile pobijene, te su i mumije i rezultati ispitivanja pokazani kao vjerodostojni.

Rezultati su posebno iznenađujući s obzirom da se duhan i biljka Koke, koji su pronađeni samo u Americi u to vrijeme, nisu izvozili u inostranstvo do viktorijanskog doba u 19. vijeku. Je li moguće da su drevni Egipćani doputovali do Amerike prije 3.000 godina?

 

Epoha Times izvještava da niz arheoloških otkrića zasigurno sugeriše da su Egipćani bili vladari mora. U okolini Egipta 1.477 godina prije nove ere, Kraljica Hatshepsut je finansirala tajanstvenu inostranu ekspediciju u zemlju Punt, koji je prikazan na reljefu u Deir el-Bahri (današnji Luxor).

U ekspediciji se nalazilo pet brodova, svaki dužine 20 metara, koji je nosio 210 ljudi i bio nakrcan zlatom, drvećem i egzotičnim životinjama koje se mogu naći samo uz obalu Afrike i Arapskog poluostrva, što pokazuje da su Egipćani bili u stanju poduzeti okeanska putovanja prilično velikih razmjera.

Zatim, u 2011., niz značajnih otkrića na potezu od Crvenog mora dokazali su da su Egipćani bili iskusni pomorci. Arheolška iskopavanja isušene lagune, poznate kao Mersa Gawasis, pronašla su tragove nekadašnje luke koja je jednom bila luka iz koje su započinjala putovanja poput Hatshepsut na otvoreno more.

Unutar niza vještačkih pećina našli su drvo, snast, sidra od vapnenca, vesla, tepihe od trske, cedar daske i ostatke najstarijih pomorskih brodova ikad otkrivene, koji su ponudili čvrste dokaze nautičkih korijena Egipćana.

Daljnji dokaz egipatskih putovanja prema Americi dolazi od intrigantnog, ali nepotvrđenog otkrića iz regije Marble Grand Canyon. Prema novinama u Arizoni, 5. aprila 1909. dva istraživača koja su bila finansirana od strane Smithsonian Instituta pronašla su razne egipatske artefakate, uključujući i stolove sa hijeroglifima unutar pećine.

Međutim, Smithsonian Institut nema tekuće evidencije o pronalasku. Takvo otkriće bi ponudilo čvrste dokaze o egipatskom putovanju u Ameriku, ali možda je ipak nezgodno prepisati istorijske knjige i mijenjati dugo održavanu tradiciju kao što je dan proslave Kolumbovog dana.

Izvor: novi-svjetski-poredak.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti