‘Titov otok’ pun je neobičnih tajni i zanimljivosti: Skriveni bunkeri, labirinti, tuneli jadranske vojne baze pričaju priče …

Tu je i lokacija na kojoj je boravio i radio Tito 1944. kada je Vis bio sjedište političkog i vojnog rukovodstva NOB-a (tačno tako je i naznačeno u kamenu) i gdje su održavane sjednice Centralnog komiteta KPJ-a

Mali Vis ima veliku istoriju koja je decenijama bila stroga tajna. Prilaz otoku bio je ograničen nakon Drugog svjetskog rata, no 50 godina izolovanosti danas je rezultiralo pričom kakvu drugi nemaju. Istražili smo uz pomoć lokalnih vodiča tajnu intrigantnih vojnih objekata i puteva koje možete otkriti na tzv. Military tour Vis.

Grupica lokalnih entuzijasta na otoku Visu odlučila je pretvoriti burnu istoriju u uzbudljivu avanturu i svojim gostima ponuditi nešto što ne viđaju svaki dan.

Priča je počela nakon rata, kada su otkrili čega sve ima na Visu – a mnogo toga nije se znalo. Kad su počeli raditi, Vis je još bio miniran i lično su pomagali ekipama za deminiranje.

Projekat koji su pokrenuli zove se Military tour i uključuje ”vojni” turistički obilazak otoka koji je nosio titulu ”ključa Jadrana”.

Iako je danas poznat kao otok na kojem su partizani tokom Drugog svjetskog rata imali svoju centralu (o čemu svjedoče brojne utvrde, labirinti i tuneli s očuvanim natpisima: centrala, osmatračnica, Tito, partija itd.), Pino Vojković iz agencije Alternatura podsjeća nas na još davnija vremena.

Napoleon ga nije uspio osvojiti 

Mnogima je danas moderna istorija bliža, intrigantnija i poznatija, no ističe kako je prijašnja – mnogo burnija.

Uvijek na meti, od antike do 19. vijeka kada su ovdje bili Austrijanci i Britanci, Vis je već imao infrastrukturu na koju su se vojske Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata samo dodatno oslonile.

Stoga, gledajući modernu istoriju, posjetioci otkrivaju i onu prijašnju koja se ponavlja.

Moderna istorija uključuje utvrde, vojne puteve, atomska skloništa, labirinte i tunele iz doba Drugog svjetskog rata kada su ovdje boravili partizani.

Sve do 1990. godine Vis je imao jak vojni karakter i ograničen pristup, a mnogi ne znaju da je vojska napustila otok tek u maju 1992. godine. Budući da JNA nije mogla odnijeti topove sa sobom, odlučili su ih uništiti kako ih ne bi preuzela hrvatska vojska.

Putovanje u neko drugo doba

Tura vas vodi kroz labirinte i podzemne tunele, prilikom čega možete vidjeti ostatke topova i napuštenih skladišta.

Tu je i lokacija na kojoj je boravio i radio Tito 1944. kada je Vis bio sjedište političkog i vojnog rukovodstva NOB-a (tačno tako je i naznačeno u kamenu) i gdje su održavane sjednice Centralnog komiteta KPJ-a.

Desetine vojnih objekata raštrkani su širom otoka, a jedni od najpoznatijih su raketna baza Stupišće kraj Komiže i Titova pećina.

Nekoliko baza uključenih u stalni itinerar odabrano je zbog zanimljive istorije i najatraktivnije lokacije.

”Ljudi to vole poslušati i pogledati, pokazujemo im slike svjetskih lidera koji su ovdje bili, koristimo iPad za dodatne sadržaje … Ima i onih koji dođu iz znatiželje, onih koji ne znaju ništa – dođu, pa sutra dovedu i svoje prijatelje”, priča nam Pino.

Kao zanimljive i drage događaje s tura ističe situacije u kojima se pridruže i gosti koji su ovdje služili vojni rok. ”Na početku šute, a tek pred kraj kažu svoje iskustvo. Ispostavi se da znaju svaki kamenčić. Na turama je bilo mnogo Hrvata, Srba, Makedonaca i Slovenaca koji su ovdje služili vojsku. Njihovim pričama upotpunjujemo svoju, tako da imamo istinit i autentičan sadržaj”, napominje.

Tura u prosjeku traje oko 3 i po sata, a putuje se Land Roverovim džipovima u manjim grupama. Vodiči imaju položene ispite HGSS-a, a u zapuštene objekte ulazi se sa sigurnosnom opremom, kacigama i svjetiljkama.

Ovisno o želji grupe, tura završava degustacijom domaćih proizvoda i posjetom vinskom podrumu u jednom od vojnih objekata.

Unatoč pandemiji, kažu – posla ima. Stoga, ako vas put vodi na jug Jadrana, preporučujemo vam da na vrijeme rezervišete svoju avanturu.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti