10 najneobičnijih mjesta na našoj planeti (FOTO/VIDEO)

Spektakularna svjetska čuda poput Velikog kanjona i Viktorijinih vodopada odavno se nalaze u turističkim brošurama. Ipak, postoji još mnogo mjesta za koja vlada podjednako veliko interesovanje zbog njihove jedinstvenosti

1. Šanaj-timpiška, misteriozna rijeka koja ključa

Duboko u srcu Amazona, u Peruu, krije se rijeka duga 6,5 kilometara, sasvim drugačija od svih ostalih na planeti Zemlji. Naime, voda u njoj je toliko vruća da doslovce ključa i ukoliko neka životinja kroči u nju, biva bukvalno skujana. Logično objašnjenje za to bilo bi da se u blizini nalazi neki izvor toplote, na primjer vulkan, ali je Šanaj-timpiška od najbližeg udaljena čak 700 kilometara. Stoga tačan razlog zbog kog je temperatura u njoj između 50 i 90 stepeni Celzijusa još nije poznat naučnicima.

2. Movile, neobična pećina na jugoistoku Rumunije

Movile je pećina u jugoistočnom dijelu Rumunije koja je bila neotkrivena čak 5,5 miliona godina. Za njeno postojanje saznalo se 1986, kada su radnici tražili novu lokaciju za nuklearnu elektranu, a u nju je moguće ući samo sa posebnom dozvolom. Vazduh u unutrašnjosti ove pećine sadrži upola manje kiseonika nego što je uobičajeno, a bogat je ugljen-dioksidom i sumporvodonikom. Međutim, uprkos tome, u njoj ima živih bića, a kako je to moguće, tek treba da se otkrije.

3. Bunar u Engleskoj koji sve pretvara u kamen

Na obali rijeke Nidd, nadomak Knaresborougha u Engleskoj, nalazi se bunar čija voda sve predmete pretvara u kamenje.

4. Jezero Karachay, najradioaktivnije mjesto na Zemlji

Jezero Karachay, koje se nalazi na zapadu Rusije, koristio je Sovjetski Savez za odlaganje radioaktivnog otpada iz fabrike Majak, smještene u blizini Ozjorska. Nivo radijacije, koji je početkom devedesetih bio 600 rendgena po satu, i više je nego dovoljan da usmrti čovjeka svega sat vremena nakon izlaganja. Oblast oko jezera zatvorena je za javnost.

5. Podvodni park u Austriji

U Austriji postoji jezero koje, kada se snijeg sa lokalnih planina otopi, prekrije cijelu oblast. Tada ona postaje svojevrsni podvodni park i popularna turistička atrakcija.

6. Dud-trešnja u Italiji

Italiji, između naselja Grana i Kazorco, nalazi se drvo trešnje koje je izraslo na krošnji duda. Među meštanima je poznato kao duplo drvo, a nikome nije sasvim jasno kako je do toga došlo i kako ono opstaje dugi niz godina. Inače, epifitne biljke nisu rijetkost, ali je sa ovom, ponajviše zbog veličine, to svakako slučaj.

7. Vječne munje Venecuele

Na zapadu Venecuele, na mjestu gdje se rijeka Katatumbo uliva u jezero Marakaibo, svake noći sjevaju munje. Niko, međutim, nije utvrdio zašto se to stalno dešava, pa je cijela stvar i dalje misterija. Taj fenomen je 2015. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda zbog najvećeg broja munja po kilometru kvadratnom.

8. Plavo jezero u Japanu

Hokaido, drugo po veličini ostrvo japanskog arhipelaga, krije jedinstveno jezero, koje mijenja boju u zavisnosti od ugla gledanja. Kako je vještački stvoreno, vjeruje se da je to posljedica prisustva aluminijum-hidroksida.

9. Kamenje koje zvoni, Pensilvanija

U Pensilvaniji postoji više područja na kojima kamenje, kada se udara po njemu, proizvodi zvuk sličan zvonjavi. Za to postoje različita objašnjenja, a jedno od njih je vezano za unutrašnje elestično naprezanje, kao i selektivno trošenje kamena.

10. Kawah Ijen, vulkan koji izbacuje plavu javu

Vulkan Kava Idžen u Indoneziji izbacuje plavu lavu. Naučnici su otkrili da su za to krivi hemijski procesi, tj. sagorijevanje sumpornih gasova u srcu vulkana na temperaturi od 600 stepeni.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti