‘Vodeni ljudi’: Priča o urođenicima koje su pronašli kako spavaju – NA DNU RIJEKE!

Kada je 1932. godine američki zoolog Ivan Terence Sanderson čuo za priču o ‘vodenim ljudima’ u Južnom Kamerunu, samo je rekao: “Ne postoji ništa neobjašnjivo, postoje samo stvari koje još nisu objašnjene.”

Ali i pored toga što je godinama sakupljao dokaze i najzad bio ubjeđen u njihovu istinitost, umjesto rješenja mogao je da ponudi samo pretpostavke, ne samo za ovaj nego i za slične fenomene, kao što su sposobnost senegalskih gnjuraca da više od pola sata love rakove ne izlazeći ispod vode ili indijskih jogija da izađu živi iz groba u kojem su nekoliko dana ranije bili sahranjeni.

Priča o ‘vodenim ljudima’ stigla je do Sandersona preko njegovog prijatelja N. H. Cleverlyja, koji je u to vrijeme bio britanski otpravnik poslova u Južnom Kamerunu.

U poslanstvo u Kalaburu jednog dana je stigao šef mjesne policije koji se upravo vratio iz obilaska oblasti Ibibio. Neka sela su odbijala da plate porez, pa je sprovedena istraga i jedan oficir je u pratnji podnarednika, krenuo u močvarni predio. Kada su stigli u selo, u njemu nisu zatekli nikoga. Čak ni seoske pse, ni domaće pripitomljene majmune. Susjedno selo bilo je takođe prazno i još dva do njega. Pošto se ovdje ljudi uglavnom kreću čamcima, oficir je zaključio da domoroci moraju biti u svojim čamcima i poslao je ljude da ih traže, ali uzalud.

Kada su već izgubili svaku nadu, nabasali su na trojicu urođenika u čamcu koji su se vraćali u selo. Poslije ubjeđivanja i prijetnji pristali su da kažu gde se kriju njihovi saplemenici. Na dnu bistre rječice, nepomični, naslonjeni leđima na strmu obalu, kao da spavaju, sjedili su muškarci, žene i djeca, a domaće životinje ležale su pored njih u košaricama od pruća! Dubina je bila najmanje dva i po metra. Engleski oficir se izbezumio, a zatim naredio podnaredniku da siđe u vodu i probudi domoroce. On je to i uradio, zaronio i vukao ljude i drmao, ali se nijedan nije probudio. Primijetio je da je jedna majka koja je držala bebu u krilu vezana lijanama za korijenje drveća. Tako je bilo i sa svima drugima.

Mladi oficir i njegov podnarednik više nisu znali šta da rade. Ne razmišljajući mnogo, oficir je odlučio da podnarednika ostavi kraj potopljenih ljudi, a on se ukrcao na brod i odjurio u Kalabur. Razmišljao je da li će mu pretpostavljeni povjerovati o tome, ali oni to nisu primili sa nevjericom – očigledno da su već imali sličnih iskustava.

Otpravnik poslova Cleverly odredio mu je pratnju i izdao dokumenta poslanstva, koja su sačuvana sve do danas i iz kojih se može pročitati o kakvom je slučaju bila riječ. No, kada je grupa službenih lica stigla, revnosni podnarednik već je uspeo da istjera domoroce iz vode i da im naplati porez. Kako mu je to pošlo za rukom, nikada nije htio da otkrije.

Sanderson pretpostavlja da je oficir u žurbi zaboravio da pomoćniku naredi da ne dira u ‘vodene ljude’ kako bi pred većim brojem svjedoka potvrdio autentičnost ove nevjerovatne priče. Druga mogućnost je da su vodeni ljudi, sami, svojom voljom, napustili skrovište na dnu riječnog korita – ali ni ovo se ne može se sa sigurnošću potvrditi.

Izvor: conopljanews.net/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti