Švedski milijarder nudi nagradu: 5 miliona $ za rješenje jednog problema

Inovativnost bi bilo kojem pojedincu na ovom svijetu mogla donijeti vrijednu nagradu zahvaljujući švedskom milijarderu Laslu Zombatfalviju koji je ponudio pet miiliona dolara onom ko uspije riješiti jedan problem.

nagrada

Ovaj osnivač Fondacije za globalne izazove planira isplatiti pozamašnu svotu onome ko uspije pronaći rješenje za trenutnu, veoma zapetljanu situaciju u vezi sa svjetskim zbivanjima, prenosi Sputnjik.

Kao što je Laslo nedavno napisao u poruci objavljenoj na web stranici svoje Fondacije, svijetu je potrebna nova ideja i filozofija uređenja država, koja će izvući čitavu planetu iz problema kojima se ne vidi kraj, a za rješavanje uzroka je možda i prekasno.

Nagrada će biti dodijeljena onom pojedincu, grupi, univerzitetu, kompaniji ili udruženju koje može da posluje bilo gdje na svijetu, a koje predloži najbolje alternativno rješenje za model državnog uređenja, bilo da taj prijedlog bude nešto poput “popravnog ispita” za već postojeće i poznate ili kao potpuno nova reforma cjelokupnih, nama do sada poznatih modela državnih uređenja.

Novi model morao bi da bude jasan, da jasno definiše probleme i da ukaže u kojoj sferi uređenja bi morale da se naprave promjene i koje bi to promjene bile, a neki od problema na koje Fondacija sama ukazuje su klimatske promjene, prenaseljenost, povećanje broja stanovnika u određenim dijelovima svijeta i siromaštvo.

Izvor: radiosarajevo.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti