Sve što niste znali o gaziranoj vodi

Gazirana voda je piće koje NE sadrži šećer, masti ni kalorije a hidrira organizam. Kada se mala količina gasa ugljen dioksida rastvori u vodi pod pritiskom nastaje blaga ugljična kiselina što vodi daje notu iskričavosti i veselosti. Ali to je i dalje VODA. Ovaj postupak zove se karbonacija i može da se primjeni u mineralnim vodama koje sadrže različite minerale ili u slatkim sokovima, kao što su tonici i kole.

carbonated

Gazirana voda je bezopasna i KORISNA

Nutricionista Kerry Guns, tvrdi da da je “gazirana voda jednako hidratantna i zdrava i da mjehurići u njoj dodaju samo blagi ukus”. On preporučuje da dodate u gaziranu vodu listiće svježe nane, kolutiće krastavca, limuna ili nekog drugog svježeg voća. Na taj način, direktno u organizam unosite osvježenje i vedrinu.

Christie King, viši klinički dijetetičar u Texas Children’s Hospital u Houstonu, kaže da klinička istraživanja dokazuju neškodljivost gazirane vode za kosti i zubnu gleđ. Erozija zuba proizilazi iz pića koja su zasićena šećerom u sprezi s karbonizacijom. To su soda napici i sokovi.

Mjehurići u gaziranoj mineralnoj vodi pomažu varenje, naročito masne hrane, i olakšavaju pražnjenje crijeva. Na ovaj način, smanjuje se tjelesna masa i pomaže čišćenje organizma. Kada nam je stomak u ravnoteži, tada je i raspoloženje bolje.

Dokotori sa Klinike Mayo kažu da je gazirana voda jednako zdrava kao i obična voda. Jedino je važno da se dnevno popije dovoljna količina vode, kako bi se zadovoljila potreba za hidratacijom.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti