Stručnjaci upozoravaju: Prestanite piti mineralnu vodu, evo i zašto …

Gazirana mineralna voda mala je poslastica za zdrave, a za one manje zdrave čini se kao dobar pokušaj da poprave svoje zdravlje.

mineral

Univerzalno se pije širom svijeta te svoju primamljivost duguje pikantnim mjehurićima, kao i navodnoj pomoći u probavi, osjećaju težine te zdravim mineralima kojima obiluje.

No, nije problem u mineralima, već u karbon dioksidu koji je čini gaziranom, a sadrži slabu karbonsku kiselinu, objašnjava Adam Thorne, ugledni britanski zubar.

– Većina ljudi nije svjesna činjenice da je gazirana mineralna izuzetno kisela, ima pH 3. Mjehurići u mineralnoj bez problema erodiraju caklinu na zubima, a što se češće pije, opasnost je veća. Tokom vremena to uzrokuje lakše kvarenje, upale, gubitak bijele boje i bol – ističe Thorne. Posebno su opasne mineralne gazirane vode s raznim okusima, kod kojih ne postoji samo kiselina, već i šećeri.

– Niko ne kaže da povremeno ne možete popiti čašu, no svakodnevno konzumiranje je zaista opasno za oralnu higijenu – ističe Thorne za Independent.

Izvor: fokus.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti