Šta kuhati za današnji ručak? Evo prijedloga za originalno i brzo jelo!

Za današmji ručak pedlažemo kombinaciju tradicionalnog i orijentalnog jela

sataras

Sataraš s bamjom (za dvije osobe)

Sastojci:

2 glavice luka

2 veće paprike

3 veća paradajza

200 g mlade bamje

3 režnja češnjaka

Peršun

Bosiljak

Kašičica šećera

Kašičica – dvije soli

Maslinovo ulje

Kašika paradajz sosa

Biber ili chili

Origano

Priprema:

Očistiti i narezati luk (sitnije) i češnjak. Narezati paprike na kockice, a paradajz staviti u vruću vodu i zarezati na dnu te kuhati par minuta da se kožica lakše odvoji. Bamja će puštati sluz pri rezanju ako je režete na sitno, dovoljno je otkinuti peteljku, ostaviti kapicu i dalje eventualno razrezati na dva-tri veća komada, a možete ih i ostaviti cijele.

Na maslinovom ulju dinstati luk dok se ne ostakli, dodati paprike i malo vode. Nakon nekoliko minuta dodati paradajz i češnjak. Kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta, a dodajte začine po želji, bosiljak i peršun, pogotovo ako su svježi, te origano ili majčinu dušicu.

Dodajte narezanu bamju i kuhajte još desetak minuta. Bamjina sluz dobro zgušnjava umake, no okusa i boje radi zgodno je dodati kašiku paradajz sosa, a potom šećera i soli. Kuhajte dok ne ispari voda, neki vole gušće, neki rjeđe.

Posluživanje:

Poslužiti uz pire-krompir ili rižu, kao prilog ili glavno jelo.

Izvor: coolinarka.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti