JEDITE BEZ GRIŽE SAVJESTI! 10 naučno dokazanih činjenica da je ČOKOLADA ZDRAVA!

Čokolada je svuda u svijetu poznata kao slatka poslastica i masovno se upotrebljava. Sastavni je dio mnogih kolača, peciva i napitaka.

choco2

Donosimo pregled od deset pogodnosti koje nudi ova ukusna poslastica.

Smanjuje rizik od srčanog udara

Jedno švedsko istraživanje krajem prošle godine pokazalo je da žene koje jedu više od 45g čokolade sedmično imaju 20 odsto manje šanse za srčani udar od onih koji ne jedu čokoladu.

Jača rad srca 

Svakodnevnim konzumiranjem čokolade smanjuje se krvni pritisak, holesterol i smanjuju se šanse oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Zasiti nas

Tamna čokolada tokom dana mnogo je zdravija od sendviča ako nemate vremena za kvalitetan ručak.

Pomaže u borbi protiv dijabetesa

Nedavno je italijansko istraživanje pokazalo da ljudi koji stalno jedu čokoladu povećavaju osjetljivost organizma na insulin i time smanjuju rizik od dijabetesa.

Štiti kožu 

Tamna čokolada sadrži antioksidant pod nazivom flavonoid koji pruža jednu vrstu zaštite od UV zračenja.

Zaustavlja kašalj

Ako ne možete da prestanete kašljati, uzmite kocku čokolade. Sastojak čokolade koji se zove teobromin smanjuje aktivnost nerva vagus u dijelu mozga zaduženom za “okidanje” kašljanja.

Popravlja raspoloženje 

Ljubitelji čokolade pod manjim su stresom od ostalih, a jedno američko istraživanje iz 2010. govori i da imaju puno manje šanse oboljeti od depresije.

Drži koncentraciju 

Sastojak flavonoid u čokoladi ljude čini budnijima pa su puno više koncentrisani na svoje dnevne zadatke.

Čokolada poboljšava vid

Poznato je da čokolada poboljšava krvnu sliku, a nedavno američko istraživanje pokazalo je da vrlo dobro djeluje unutrašnju ovojnicu oka koja sadrži vidne ćelije.

Izvor: srbijadanas.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti