Stare 2.200 godina: Arheolozi pronašli do sada najstarije statue Bude (VIDEO)

Statue Bude su otkrivene u sjeverozapadnoj kineskoj provinciji Shaanxi

Dvije bronzane statue Bude i određeni broj arheoloških predmeta iskopani su iz drevnih grobnica koje potiču iz vremena dinastije Istočni Han (25-220) u sjeverozapadnoj kineskoj provinciji Shaanxi.

Budizam je jedna od najvećih svetskih religija i njegovi sljedbenici vjeruju da su meditacija, duhovni i fizički rad i dobro ponašanje načini za postizanje prosvjetljenja.

Jedna statua, poznata kao Shakyamuni, prikazuje Budu kako stoji na platformi odjeven u dugačak ogrtač, a druga je za Pet Tathagata, koja ističe pet velikih Buda.

Ove figurice su napravljene u Gandhara stilu, koji predstavlja stil budističke vizuelne umjetnosti koji se razvio u današnjem sjeverozapadnom Pakistanu i istočnom Afganistanu između prvog i sedmog vijeka prije nove ere.

U ovoj kineskoj provinciji se inače nalaze i svjetski poznate skulpture vojske od terakote u prirodnoj veličini otkrivene 1970-ih godina.

Tokom iskopavanja koja su trajala od juna 2020. do novembra 2021. godine, otkriveno je 3.648 drevnih grobnica izgrađenih od perioda Zaraćenih država (475. prije nove ere – 221. prije nove ere) do dinastije Xing (1644-1911. prije nove ere).

Utvrđeno je da je većina sahranjenih u grobnicama pripadala članovima kraljevske porodice, visokim zvaničnicima i dostojanstvenicima, a sve je zabilježeno i u istorijskim knjigama.

Do sada je otkopano više od 16.000 kulturnih relikvija, uključujući dvije statue Bude.

Shakyamuni figurica je visoka četiri inča, a ljubimac Tathagata, šest inča – obje su napravljene od legure bakra, kalaja i olova.

Shakyamuni je tradicionalna prezentacija Bude, u kojoj on u jednoj ruci drži činiju, a drugom poseže do zemlje.

Prema Arheološkoj akademiji Shaanxi, koja je sprovela iskopavanja, bilo je široko rasprostranjeno vjerovanje da su uklesane figure oličenje religioznih vjerovanja i da su se pojavile tek u periodu od šesnaest kraljevstava.

Gautama Buda je bio osnivač budističke religije i navodno je živio između 600. i 400. godine prije nove ere.

Buda i njegovi sljedbenici nisu ostavili nijedan spis, ali su se njegova pravila za monaški život i učenja pamtila i prenosila usmenom tradicijom do otprilike drugog vijeka prije nove ere, kada su napisani prvi budistički spisi.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti