Priča o beogradskoj mumiji i “oživljavanju” njenog lica

Staroegipatski sveštenik Nesmin debitovao je u februarskom broju National Geographic Srbija još 2007. godine.

Pored papirusa sa Egipatskom knjigom mrtvih i zlatnih amajlija koji su tada predstavljeni, otkriven je i izgled mumije odnosno rekonstrukcija lica.

Rođen je oko 350. godine prije naše ere u gradu Akhmimu nizvodno od Luksora. Otac mu se zvao Džedhor, a majka Čai-Hator-Imu. Djed mu je bio Un-nefer, a pradjed takođe Džedhor. Svi članovi porodice bili su sveštenici u hramu boga plodnosti Mina.

Beogradu ga je poklonio Mokrinčanin Hadži Pavle Riđički 1888. godine. Nakon skeniranja kompjuterskom tomografijom (CT), generisan je 3D model lobanje, a potom je sinhrono primijenjen metod različitih softvera za forenzičku rekonstrukciju lica, usklađen sa podacima o polu, starosnom dobu i zanimanju pokojnika.

Detalji rekonstrukcije su uzeli u obzir i likovna djela epohe, posebno bitna za stil frizure (sveštenici su brijali glavu), boju kože i očiju. “Nesmin mi je do sada najstariji pacijent”, kaže radiolog dr Zoran Rakočević, koji je skenirao mumiju. Ovu izvanrednu rekonstrukciju je, u saradnji sa egiptologom dr Branislavom Anđelkovićem sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, uradio forenzički 3D umjetnik Džošua Harker iz Čikaga.

Lice iz prošlosti koje nas gleda potvrđuje, po ko zna koji put maksimu, da slika vrijedi više od hiljadu riječi.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti