JUGOSLOVENSKA LJUBAVNA PRIČA: Bila je jedna od najljepših žena, a on profesor zaljubljen u nju!

Poslije iznenadne i kratke bolesti, 10. aprila 2018. preminula je legenda jugoslovenske kinematografije, glumica Jelena Žigon (85). Njen život obilježile su zapažene filmske uloge i dugogodišnja zajednica sa istaknutim dramskim umjetnikom Stevom Žigonom koji je preminuo 2005. godine.

Jelena i Stevo imaju dvoje djece, kćerku Ivanu i sina Nikolu, koji je manje poznat javnosti. Dok je Ivana stopama svojih roditelja uplovila u glumačke vode, Nikola je slikar sa diplomom Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu.

Mirna i staložena, Jelena je uvijek važila za pravu damu i porodicu stavljala na prvo mjesto. Njena kćerka Ivana je u svojim memoarima opisala posljednju noć kraj postelje oca Steve, i tu se najbolje može osjetiti njihova emotivna bliskost.

– Stevinu posljednju noć probdjeli smo zajedno kod kuće, on, mama, ja i pas Bimbo. Ležao je kraj njegovih nogu nepomičan, nepomičniji od Steve, a ja sam čitavu noć pjevala svom tati o danu pobjede nad fašizmom i ponajviše Bulata Okudžavu. Toga jutra nisam primijetila da sam ozdravila i da više nemam temperaturicu koja me je pratila posljednja dva mjeseca. Osjećala sam samo jednu čudnu stvar. Moja ruka, kojom sam čitavu noć držala tatinu ledenu ruku, nije se hladila. Zapravo, tokom noći postajala je sve toplija – napisala je Ivana Žigon u svojim memoarima.

Stevo Žigon i Jelena Jovanović upoznali se se 1950. godine, kada je ona imala 17, a on 24 godine. Simpatije su buknule na prvi pogled, a ljubav se rađala lagano. Steva je Jelenu privukao, a kasnije i osvojio svojim šarmom i posebnošću. Kada je došlo vrijeme da se upozna s njenim ocem i majkom, u Jelenin roditeljski dom došao je s violinom koja mu je ranije spasila život.

Naime, dok je bio u logoru, Stevo je svirao u orkestru i zimi je krijući ispod robijaškog nosio još jedno odijelo – svečano, orkestarsko.

Smrtno zaljubljen u Jelenu, pomislio je kako bi ta violina mogla ponovo da mu spase život, pa je u kuću njenih roditelja došao kao muzičar, pošto je na njenu adresu u prethodnih godinu dana anonimno poslao desetine ljubavnih pisama.

Anonimno, jer je u to vrijeme postojala opasnost od osude okoline ukoliko asistent otovreno iskazuje ljubav studentkinji.

– U Stevu sam se zaljubila još sa 17 godina na Akademiji, gdje je radio kao asistent. Od onda sam pod njegovom rediteljskom palicom – rekla je Jelena prije nekoliko godina na predstavljanju knjige “Tako je govorio Žigon”, prisjećajući se početka njihove romanse.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti