10 predmeta sa super svrhom koje rijetki znaju

Znate li čemu služi omča na poleđini košulje ili dodatna rupica na patikama? Ako da, onda ste zaista informisani

Postoje brojni predmeti koje viđamo svakodnevno, pa i koristimo redovno, no ne razumijemo ih u potpunosti – barem ne sve njihove dijelove. Za sve znatiželjnike, ovo su zanimljive funkcije upravo takvih stvari.

Omča na poleđini košulje

Za ovu omču postoje čak tri moguća objašnjenja. Prvo je ono očigledno – za vješanje košulje. Drugo objašnjenje svodi se na ostatke iz razdoblja košulja koje su imale pomične ovratnike. Treće je objašnjenje romantično – navodno se omča micala s muške košulje ako je onaj ko je nosi bio zauzet, a tako se radilo na američkim univerzitetima sredinom prošlog vijeka.

Cilindar na kablu za laptop

Vjerovatno ste primijetili zadebljanje na vašem kablu, a ono nije tamo bez razloga. Ono služi za potiskivanje visoko frekventne buke u elektroničkim krugovima.

Rupica na prozoru aviona

Prozori na avionima napravljeni su od dva komada plastičnog stakla koji se zove prespex. Da je postavljeno samo unutrašnje staklo, ono bi se moglo rasprsnuti uslijed velikih razlika u pritisku između unutrašnjosti aviona i pritiska vani. Mala rupica omogućava razmjenu vazduha i izjednačavanje pritisaka.

Plava strana na gumici za brisanje

Većina ljudi će sa sigurnošću tvrditi da je plava strana namijenjena brisanju tragova hemijske olovke, no to nije istina. Njena originalna namjena je brisanje tragova olovke ako su ostale mrlje nakon brisanja s crvenim dijelom.

Horizontalne rupe za dugmad na košulji

Još jedna misterija povezana s košuljom je zašto su gornje (prvo) i donje (zadnje) dugme, odnosno rupe za njih postavljene horizontalno, dok su ostali vertikalni. Razlog za to je što se većinom nose otvoreni, odnosno nezakopčani, a veći horizontalni otvor omogućuje lakše raskopčavanje.

Dodatna rupica na patikama

Iako se činilo kako je moguće provući vezice na isti način kao kroz ostale rupice, otkriveno je da se posljednja rupica koristi na nešto drugačiji način.

Posljednja rupica, tako, služi kako bi se dodatno učvrstila patika na nozi i kako bi vam zglobovi bili čvrsto pritisnuti uz nju.

Rupa na kašici za špagete

Ta rupa omogućuje pravilno mjerenje tačne količine tjestenine potrebne za standardnu porciju po jednoj osobi.

Mali džepić na farmerkama

Džepovi na farmerkama su prilično standardni i jednako izgledaju kod muškaraca i žena. Imaju dva stražnja džepa, dva prednja i jedan mali koji se nalazi unutar jednog od prednjih džepova. No rijetki znaju koja je njegova svrha. Levis Strauss je objasnio kako je taj džepić namijenjen za nošenje ručnog sata u njemu.

Vrećica s tkaninom i dugmićima uz novu odjeću

Iako zvuči logično da su to rezervni dijelovi odjeće ako dođe od kidanja ili oštećenja, to nije prava svrha. Naime, komad tkanine je namijenjen tome da na njemu testirate izbjeljivač ili sredstvo za pranje, kako biste bili sigurni da nećete oštetiti cijeli odjevni predmet.

Rupica na metru

Rupica na metru služi kako bi se metar zakačio za ekser ili šaraf te se tako lakše izmjerila potrebna udaljenost.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti