Najveće blago na dnu mora otkriveno je slučajno

Olupina pronađena u Turskoj prevozila je 20 tona skupocjenog tereta, a pronašao ju je ronilac koji je tražio spužve

Uluburun je 3300 godina stara olupina broda otkrivena na obali Uluburuna, u blizini Kaša u jugozapadnoj Turskoj. To je jedan od najstarijih potonulih brodova ikad otkriven, a sadrži jednu od najbogatijih i najvećih kolekcija iz kasnog Bronzanog doba pronađenu na Mediteranu.

Brod je nosio 20 tona tereta, a pretpostavlja se da je bio kraljevskog porijekla. Ukupno je pronađeno 18 hiljada spektakularnih artefakta, uključujući drago kamenje, luksuzne sirove materijale, pa i zlatni pečat egipatske kraljice Nefertiti.

Uluburun je prvi put otkrio ronilac Mehmed Cakir pukom slučajnošću 1982. – u potrazi za morskom spužvom. Uočio je neobične ostatke na strmoj stjenovitoj padini pri dubini od 44 do 52 metara, dok su artefakti bili razbacani do 61 metar. Vađenje je bilo kompleksan zadatak, a izveo ga je Institut Nautičke arheologije u razdoblju od 1984. do 1992. te je obuhvatao nevjerovatnih 22 413 zarona.

Nevjerovatno bogatstvo kultura

Sam brod je dužine 15 metara te je jedan od najranijih primjeraka broda gdje su se daske spajale klinovima od drva umetnutim u otvore urezane daske. Drvo je libanonski cedar, a brod je prevozio robu koja potiče čak iz sedam različitih kultura, uključujući mikensku, sirijsko-palestinsku (preteču feničke), kiparsku, egipatsku, kasitsku, asirsku i nubijsku.

Glavni je teret bio kiparski bakar, a Uluburun je sadržavao i najranije poznate čaše od stakla koje su bile obojene kobaltno plavom, tirkiznom i bojom lavande.

Druge sirovine uključuju tonu smole terebinta čijom se destilacijom dobiva terpentin, trupce egipatske ebanovine, nojeva jaja, slonovaču, zube nosoroga, oklope kornjača i slične predmete. Gotovi predmeti bili su jednako luksuzni – egipatski predmeti od zlata, srebra i kamena, kanaanitski nakit – na hiljade perlica izrađenih od stakla, ahata, kvarca i jantara, fino izrađene figurice uključujući i bronzani ženski kip dijelom obložen zlatom, spremnike za kozmetiku od slonovače, drvene ploče za pisanje …

Artefakti sugerišu da je Egej iz kasnog Bronzanog doba bio dio međunarodne trgovačke mreže koja se možda zasnivala na razmjeni s Bliskim istokom.

Uluburn se u svakom slučaju smatra jednom od najvažnijih i najfascinantnijih morskih olupina ikad otkrivenih, a arheolozima je pružio obilje podataka o drevnom društvu i kulturi na cijelom Sredozemlju.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti