SPISAK KANCEROGENIH ŠAMPONA: Provjerite da li je vaš jedan od njih!

Niste ni svjesni činjenice da vaš šampon može izazvati mnogo više od običnog osjećaja peckanja u vašim očima. Očito, ovi proizvodi za kosu mogu biti smrtonosni.

shampoo

Naime, studija o sapunima i šamponima koje je proveo Centar za zdravstvenu ekologiju, sa sjedištem u Oaklandu u Kaliforniji, otkrila je da je 98% testiranih proizvoda sadržavalo potencijalni kancerogen zvan kokamidni dietanolamina (kokamidni DEA).

Mnogi poznati brendovi su sadržavali ovaj sastojak kao što su Palmolive, Colomer, Colgate, Paul Mitchell i mnogi drugi. Nadalje, u suprotnosti sa zakonom Kalifornije, brojni od testiranih proizvoda za koje je utvrđeno da sadrže kokamidni DEA su zapravo namijenjeni djeci ili imaju lažnu organsku naljepnicu.

Izvrši direktor Centra za zdravstvenu ekologiju, Michael Green, naveo je da “Većina ljudi vjeruje da su proizvodi koji se prodaju u velikim trgovinama testirani na sigurnost, ali potrošači moraju znati da ovi proizvodi mogu u sebi sadržati neke hemikalije koje uzrokuju rak.”

Očekujemo da firme poduzmu brzu akciju protiv rizika za zdravlje naše djece i porodice.

Isti kancerogeni sastojak je pronađen u dječijm šamponima/regeneratorima od Babies R Us, te dječjijoj kupki sa mjehurićima od proizvođaća Kmart.

Izvor: zgubidan.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti