Ovo je glavni krivac zašto vas boli glava i umirete od vrućine, a napolju nema ni 30 stepeni

Pored visoke temperature, još jedna stvar ljeti može da bude kobna po naše zdravlje

vruce5

Previsoke temperature mogu biti opasne, ali kada se iskombinuju sa visokom vlažnošću vazduha, tijelo ima mnogo veće probleme da se rashladi, a posljedice ovakvog vremena mogu da se odraze i na naš mozak.

Vlažnost označava koliko vodene pare se nalazi u vazduhu. Kada se znojimo, naša tijela se oslanjaju da vazduh da se oslobode znoja koji se skuplja na koži. Na taj način se hladimo.

Kada je vlažnost u vazduhu visoka, topla vlaga ostaje na koži duže i zbog toga nam je samo još toplije.

Meteorolozi ovo nazivau “indeksom toplote”. Ovaj indeks mjeri koliko je zaista toplo kada se u regularnu tempereraturu uračuna i vlažnost vazduha.

Recimo, ako termometar očitava 35 stepeni Celzijusa, a relativna vlažnost je 65 odsto, indeks vreline – kako naše tijelo osjeća vrućinu – iznosi nevjerovatnih 50 stepeni Celzijusa.

vruce6

Opasnost visoke vlažnosti u vazduhu

Stručnjaci procjenjuju da je “normalan” procenat vlažnosti vazduha između 35 i 65 odsto, a sve preko ove vrijednosti može da ima ozbiljne posljedice po naše zdravlje.

Visoka vlaga može da ima nekoliko negativnih efekata na naše tijelo.

Kada tijelo nije u stanju da izbacuje znoj i hladi se (najčešće kada je vlaga iznad 70 odsto), ono gubi tečnost, soli i elektrolite, a dolazi i do pregrijavanja.

Ako tijelo zbog visoke vlage nije u stanju da održava optimalnu temperaturu, može da dođe do toplotnog udara – koji može da bude fatalan.

Može da stvori osjećaj letargije ili manjka energije, ali i hipertermiju – pregrijavanje usljed nemogućnosti tijela da izbacuje višak toplote.

Hipertermija može da izazove:

– Dehidraciju
– Umor
– Grčeve
– Nesvjesticu
– Toplotni udar
– Izmorenost od vrućine

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti