Savršen trik: Za samo jednu minutu očistite glavu od stresa

Stres je postao naša svakodnevnica. Naš mozak tokom dana procesira 40 do 60 hiljada misli, a većina njih vrti se oko briga oko stvari koje su se dogodile, koje se događaju ili koje će se tek dogoditi. Negativne su misli one koje se stalno ponavljaju te nas najviše okupiraju, a time i umaraju.

Upravo zbog toga, mozak postaje preopterećen, a posljedica toga je snažan osjećaj umora, iscrpljenosti i nervoze, zbog čega na kraju dana ‘padamo’ s nogu te postajemo mrzovolji i neraspoloženi.

No, zahvaljujući jednostavnom triku koji traje samo minutu stres može postati prošlost, a vaš um bistar i pozitivan. Riječ je o tehnici koja fokusira mozak na druge situacije te mu naređuje da zaboravi ponavljajuće (stresne) misli.

Ovu tehniku možete upotrijebiti na bilo kojem mjestu, a pomoći će vam da kontrolišete svoje misli i “ispraznite” glavu.

TEHNIKA PROTIV STRESA

1. Zatvorite oči i fokusirajte se na zvukove oko vas. Beba koja plače, kolege koji tipkaju po tastaturi kompjutera, automobili u saobraćaju …

2. Udahnite duboko te izdahnite, kao kada se želite koncentrisati.

3. Nastavite s dubokim disanjem pet puta zaredom, maksimalno se fokusirajte na to.

4. Tokom disanja, osluškujte zrak od samog ulaska u vaše tijelo kroz nosnice, dok puni vaša pluća do izlaska iz vašeg tijela tijekom izdisaja. Pokušajte osjetiti je li zrak koji izlazi topao ili hladan.

5. Uz pomoć osjetila sluha, vaš će mozak na trenutak zaustaviti ponavljajuće negativne misli.

Izvor: fokus.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti