REVOLUCIJA: Pronađene bakterije koje jedu plastiku!

Tim naučnika iz Japana je otkrio bakteriju koja je evoluirala da jede plastiku. Tačnije PET-a, jednog od najvećih zagađivača prirode danas.

Bakterija Ideonella sakaiensis živi samo od plastike, što znači da bismo mogli da iskoristimo ove mikrobe da očiste planetu od svog tog đubreta koji smo razbacali okolo.

Bakterija konzumira PET u dva koraka rastvarajući je u etilen glikol koji će absorbovati. Zanimljivo je da je PET izmišljen tek pre 70 godina, što znači da su ove bakterije evoluirale izuzetno brzo, objavljeno je u magazinu Science.

Naučnici smatraju da bi ovo zaista moglo da predstavlja revoluciju za uništavanje otpada. Bakterije su još uvek dosta spore pa im je potrebno oko 6 nedelja na temperaturi od 30 stepeni da pojedu komadić plastike veličine nokta. Ipak, uz genetsku modifikaciju bilo bi moguće da im se malo pojjača glad, smatraju naučnici.

Što znači da ćemo ili dobiti čistu i lepu planetu, ili će stvari poći po zlu pa nam ne gine zombi apokalipsa izazvana genetski modifikovanim mutantskim mikrobima. Ma mi smo za!

Izvor: noviporedak.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti