Kako je završila Napoleonova odbačena supruga Jozefina?

Razvod je Jozefini teško pao, ali su ona i Napoleon ipak nastojali ostati u dobrim odnosima. Na korištenje je dobila dvorac Malmaison nedaleko od Pariza, gdje se bavila uzgojem ruža.

Dana 29. maja 1814. godine umrla je slavna francuska carica Jozefina – supruga Napoleona Bonapartea. Ljubav između nje i Napoleona potvrđena je njegovim brojnim ljubavnim pismima. Zanimljivo je da je ona bila čak 6 godina starija od Napoleona i da je u trenutku kad su se upoznali već bila udovica. Prethodni suprug bio joj je plemić, francuski vikont, i smaknut je na giljotini za vrijeme Francuske revolucije.

Jozefina je u dobi od 40 godina postala carica Francuza (franc. Impératrice des Français). Pet godina kasnije Napoleon se razveo od nje. Naime, ona mu nije uspjela roditi nasljednika, a njemu je iz političkih razloga trebao novi brak. Razvod je Jozefini teško pao, ali su ona i Napoleon ipak nastojali ostati u dobrim odnosima. Na korištenje je dobila dvorac Malmaison (franc. Château de Malmaison) nedaleko od Pariza, gdje se bavila uzgojem ruža.

Svega četiri godine nakon razvoda, Jozefina je umrla kod spomenutog Malmaisona. Uzrok smrti bila je upala pluća koja je navodno bila komplikacija prehlade zadobivene za vrijeme šetnje s ruskim carem Aleksandrom I. po vrtovima Malmaisona. Naime, u to doba Napoleon je već bio poražen, a neprijateljske vojske zavladale su Francuskom.

Napoleon je za Jozefininu smrt saznao na ostrvu Elbi, gdje je došao u progonstvo tog istog mjeseca kad je ona umrla. Navodno se, saznavši za njenu smrt, zaključao u sobu na dva dana, odbijajući ikoga vidjeti. On sam, umro je oko 7 godina kasnije, a posljednja riječ na samrti bilo mu je navodno upravo Jozefinino ime.

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti