Slučaj Egipćanke koja je umrla tokom poroda blizanaca pokazuje da su balzameri znali loše odrađivati svoj posao

Iako je tijelo djevojke stare između 14 i 17 godina pronađeno još 1908. godine sa fetusom između nogu, tek poslije više od jednog vijeka otkriveno je postojanje drugog fetusa u grudima

Ostaci ne jednog, već dva fetusa otkriveni u obezglavljenoj mumiji egipatske tinejdžerke pokazuju da je ona umrla tokom blizanačkog porođaja, potvrdila je nova studija. Tinejdžerka, čija je misteriozna mumija pronađena još 1908. imala je između 14 i 17 godina u trenutku smrti, a živjela je između 332. prije nove ere i 395. nove ere.

Kada je mumija pronađena u nekropoli El Bagavat, u oazi Karga, naučnici su joj skinuli zavoje i uradili su autopsiju. Između nogu je pronađen fetus zavijen u maramicu, a seciranjem abdomena je otkriveno da je lobanja fetusa bila zaglavljena u porođajnom kanalu, pa je pretpostavljeno da je preminula tokom porođaja.

Ipak, tek vijek kasnije otkriveno je postojanje drugog fetusa, koji je misteriozno bio sakriven u grudima djevojke, pa je taj zaključak potvrđen.

Nekropola El Bagavat, u oazi Karga, gdje je pronađena mumija tinejdžerke Foto: François Guénet / akg-images / Profimedia

Novo skeniranje mumije

– Ovo je prva mumija ovog tipa koja je pronađena. Iako ima mnogo ostataka žena koje su umrle na porođajima iz drugih dijelova svijeta, nikad nisu pronađeni takvi ostaci iz Starog Egipta – rekla je Francine Margolis, američka nezavisna arheologinja i autorka studije, za LiveScience.

Margolis je proučavala ovu mumiju još kada je pisala master tezu iz antropologije 2019.

– Da bih uzela mjere njene karlice uradila sam CT skeniranje. Tada smo otkrili drugi fetus – ispričala je ona.

Dobijene 3D slike pokazale su da se ostaci fetusa, koji ranije nije primjećen i zabilježen, nalaze u grudima tinejdžerke. Margolis i David Hunt, koautor studije i antropolog sa Univerziteta George Washington, zatim su uradili i rendgenske snimke da steknu bolju sliku o ostacima.

– Kada smo vidjeli drugi fetus znali smo da je ovo jedinstveno otkriće i prvo za egipatsku arheologiju – rekla je ona.

Za novu studiju, objavljenu u International Journal of Osteoarchaeology, istraživači su ponovo ispitali torzo i drugi fetus i utvrdili su razlog smrti. Takođe su pregledali sve bilješke napravljene nakon otkrića i prvih pregleda mumije prije više od jednog vijeka, kao i tada nastale fotografije.

Od 115 grobnica otkrivenih u nekropoli El Bagavat, u oko 35 odsto njih su bile bebe Foto: François Guénet / akg-images / Profimedia

Margolis i Hunt su, vijek poslije prvih pretpostavki, utvrdili da je djevojka umrla zato što se glava prvog fetusa zaglavila u porođajnom kanalu.

Istraživanja obezglavljene mumije pokazala su da je ona bila visoka 152 centimetra i da je imala između 45 i 55 kilograma. Moguće je da su njena mladost i to što je bila sitna doprinijeli da se porođaj završi tragično, navodi se u studiji.

Iako je mumija imala glavu kada je pronađena 1908, ona je izgubljena nakon toga.

– Da imamo glavu i zube mogli bismo da uradimo testove i otkrijemo kako se hranila i kakav je metabolički stres imala tokom života – rekla je Margolis.

Iako je dosta toga o staroegipatskoj medicini poznato, malo je podataka o trudnoći i porođaju. Neki ostaci poput zapisa u amuletima pokazuju da se rođenje blizanaca nije smatralo dobrim.

Trudnoća nije smatrana medicinskim događajem

– Jedno od najznačajnijih otkrića u priči o ovoj mumiji je to da nam stare kolekcije mogu pružiti nova saznanja poslije više od 110 godina. Takođe, vidi se koliko se promijenilo očuvanje i proučavanje ljudskih ostataka. Skidanje zavoja i autopsije mumija su bile standard 1908. i fotografije to pokazuju. Iako je ostacima nanijeta nepopravljiva šteta u prošlosti, neki aspekti istraživanja danas su otežani zbog promjene pravila – navodi se u studiji.

Ispitivanje ostataka mlade majke i njene djece na porođaju ponovo potvrđuje koliko su trudnoća i porođaj bili opasni u to vrijeme.

– Porođaj je u Starom Egiptu smatran religijskim, a ne medicinskim događajem. Medicinski događaji su bilježeni, a trudnoća nije. Većina pronađenih izvora o tome su magijski zapisi i stihovi koji su se recitovali kako bi se majka i beba zaštitile tokom porođaja. Jedan od zapisa ima posebno negativan pogled na blizanačku trudnoću i traži zaštitu od nje. Od 115 grobnica otkrivenih u nekropoli El Bagavat, u oko 35 odsto njih su bile bebe – naveli su autori studije.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti